Obilježeno Martinje diljem Svetog Ivana Zeline

Ovog su vikenda brojni ljubitelji vina i svi željni dobre zabave veselo proslavili „Martinje” u Svetom Ivanu Zelini, gradu s bogatom tradicijom proizvodnje vina.

U organizaciji Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline i pod pokroviteljstvom Grada Svetog Ivana Zeline u izletištu „Vina Kos-Jurišić“ u Nespešu pravi vinoljupci mogli su kušati samo najbolja vina. Uz već tradicionalne martinjske spelancije koje su posjetitelje nasmijale do suza, pravi ugođaj upotpunilo je  dobro društvo, tradicionalna jela te bogat glazbeni program.

Posjetitelji su tako uz tradicionalnu patku s mlicima, mogli  probati domaće pečenice i krvavice s krumpirom, kao i uživati u domaćim štruklima, a kasnije probati i domaće kobase, ukiseljeno grožde ili pak namaz od špeka. Za dobro raspoloženje pobrinuo se tamburaški sastav Šarmeri koji je posjetitelje uveseljavao hitovima do kasno u noć.

Proslave „Martinja“ u Svetom Ivanu Zelini rado obilježavaju i mnogi ugostitelji, kao i udruge na raznim lokacijama u gradu. Tako se ovaj narodni običaj proslave krštenja mladog vina najčeščće proslavlja u vinogradu i raznim prigodnim kleticama. U Zelini se nazdravljalo i Kraljevinom koja je autohtona sorta vina ovog kraja i županijska robna marka.

Proslava Martinja duboko je ukorijenjena u hrvatskoj tradiciji. Dan je to kada se mlado vino (mošt) posebnim obredom krštenja službeno proglašava vinom. Martinje se danas njeguje kao narodni običaj i slavi se kroz ceremoniju krštenja mladog vina uz tradicionalna jela, domaće vino, ples i glazbu.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu tradiciju proizvodnje vina. Ovdje su postavljeni temelji modernog vinogradarstva. 1860. godine u Zelini je održana prva izložba vina, a grad je već 50 godina kontinuirano domaćin Izložbe vina kontinentalne Hrvatske.

 

PR: Grad Sveti Ivan Zelina