Pelješke vinarije kojima ne možete odoljeti

Bili smo na upravo završenom Festivalu peljeških podruma i uživali u vrhunskim plavcima

Stručnjaci kažu kako se na Pelješcu zbog refleksije sunca od površine mora i kamena stvaraju savršeni uvjeti za nakupljanje šećera u grožđu osobito na čuvenim položajima Dingač, Postup i Ponikve. Vrijedne težačke ruke na tim su teško pristupačnim terenima surovi dalmatinski krš pretvarale u rodne vinograde kreirajući najljepše pejzaže. Prvo hrvatsko vino sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom dolazi s ovog poluotoka, a riječ je o Dingaču iz 1961.

Moć peljeških vina i najbolje ćete doživjeti krenete li u obilazak ambijentalnih podruma i vinarija od Ponikava do Oskorušnog.

Vinar s američkom adresom

Iako će vam učiniti da su pelješki vinari samozatajni zaljubljenici u dalmatinski krš i lozu, riječ je o imenima koja su u svijetu proslavila dalmatinska i hrvatska vina. I površni poznavatelji vinske scene čuli su za Miljenka Grgića, jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara s adresom u američkom vinogradarskom raju Napa Valley u Kaliforniji. Još se i danas prepričava događaj iz 1976. kada je devet najboljih francuskih vinara na slijepom kušanju njegov Chardonnay berbe 1973. ocijenilo kao najbolje vino te se tada prvi puta u povijesti dogodilo da je jedno kalifornijsko vino zasjenilo francuska. Ne trebate ići u Napa Valley kako biste uživali u Grgićevim vinima. U njegovoj obiteljskoj vinariji u Trsteniku kušat ćete odlične plavce i pošipe.

Središte crnih vina

Potomje je središte vinarstva na Pelješcu. Od padina veličanstvenog Dingača dijeli ga famozni 400 metara dug pelješki tunel. Tu živi Mato Violić Matuško i nema ljubitelja vina koji za njega nije čuo. Njegovi plavci s Dingača govore milijun jezika, a čuvaju se u impresivnom podrumu koji se prostire na više od dvije tisuće kvadrata. Iako je Potomje malo, njegov bi obilazak mogao trajati satima, jer se u gotovo svakoj drugoj kući proizvodi vino. Jurica vino, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Niko Antičević, Boris Violić, Petar Matković…, adrese su na kojima svakako trebate zastati. Sjajni domaćini i odlična vina!

Od Oskorušnog do Ponikava

Od kud zapravo na Pelješcu krenuti i gdje završiti? Ovisi s koje strane dolazite. Ako dolazite trajektom u trpanjsku luku prva postaja neka vam bude vinarija Saints Hills u zaseoku Zagruda u Oskorušnom. Vlasnik Ernest Tolj imao je jasnu viziju kako obnoviti impresivno kameno zdanje s kojeg puca prekrasan pogled. Čisti užitak uz čašu vrhunskog vina!

Put nastavite prema Orebiću, zastanite u Mokalu na padinama Postupa. U obiteljskoj Boutique vinariji Mikulić ponudit će vas sjajnim Don Josipom i Decanterovim Postupom. Vrhunski plavac proslavio je i PZ Postup iz Donje Bande, a ovaj poluotok poznat je po nekoliko poljoprivrednih zadruga. Svakako posjetite Pelješke vrhove PZ Janjina i PZ Putniković u kojem je jedinstveni Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva.

U Kuni posjetite OPG Vina Violić i OPG Antunović, u Dračama OPG Grgurević i Edivo wine bar s plavcima odležanim u morskim dubinama, u Janjini OPG Bezek i OPG Vinariju Dežulović, a dolazite li na Pelješac kopnom, prva vinska postaja su Ponikve. Tamo je nekoliko malih vinarija s odličnim vinima poput OPG-a Dubravka Vukasa, OPG Ćurlina, Vinarija Marlais, Ž. Ledinića, M. Ledinića, Vina Marin i Vina Mare Andrović…

Vjerujte, jednom kada posjetite Pelješac, poželjet ćete ostati zauvijek. Tamo gdje vino caruje posebna je energija.

Lollipop

Fotografija. Andrea Sain, Ante Marlais, Luka Matković, Kate Violić, Ivo Violić, Boris Violić, arhave vinara