Pink day na WineRI

Ovog je petka, na Međunarodni dan žena, pod sloganom „Trs je naš“ – (igra riječi s povijesnom izrekom o Trstu počeo 3. međunarodni eno – gastro festival WineRi 2019.u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerova palača, Muzejski trg 1). WineRi je mjesto promocije autohtonih kvarnerskih vinskih sorti i svojevrsni En primeur Žlahtine, Jarbole i Kastafske belice a nastupa šezdesetak izlagača s oko 250 etiketa vina iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije, dok Primorsko – goransku županiju predstavlja njih 18. 

Osim izlagača, na WineRi festivalu zanimljive su i radionice među kojima se prvog dana izdvojila najavna radionica za Pink Day, jedini specijalizirani festival tružičastih vina koji će se održati 30.3. u muzeju Mimara u Zagrebu. Radionicu „Rosei Istre & Kvarnera“ su po ideji predsjednice WOW-a (Žene i vino) i Pink Daya, Sanje Muzaferije, osmislili Mario Meštrović, sommelier s međunarodnom A.S.I.diplomom (certificate GOLD)  i Darko Lugarić, s diplomom Hrvatskog sommelier kluba, koji ju je i održao u Rijeci, dok će u Zagrebu predavač biti Mario Meštrović. U Rijeci su za radionicu odabrana 3 ružičasta vina vinara iz Istre: Poletti, Ritoša i Deklić, dok su Kvarner zastupali Kuća vina Ivan Katunar, Šipun Ivice Dobrinčića i novovinodolski Pavlomir. Na vrlo dobro posjećenoj i iznimno interaktivnoj radionici problematizirao se izričaj roséa, boje i sortimenta Istre i Kvarnera, tj. temperament podregija putem roséa. 

Među izlagačima su se uz 50 vinare, našli i proizvođači rakija i likera hrane (sireva, maslinovog ulja i suhomesnatih proizvoda), uporabnih predmeta od drva i recikliranog papira, kraft pive i čokolade a pojavili su se i UNESCOm zaštićeni Zvončari i Bakarski baškot.

Tekst: Sanja Muzaferija

Fotografija: Silvija Munda