Plešivički vinari slave uspjeh na svjetskom natjecanju

Četiri srebrne medalje za portugisce na Portugieser Du Monde u Pečuhu

Natjecanje Portugieser Du Monde održava se s ciljem promoviranja i priznanja najboljih vina od sorte portugizac. Ovo je već deveta godina održavanja ovog prestižnog natjecanja, a ove godine privuklo je više od 70 vinarija iz sedam zemalja.

Na deveto ocjenjivanje Portugieser du Monde, u organizaciji vinske regije Villány Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. i vinskog časopisa Pécsi Borozó, pristiglo je 70 uzoraka vina iz sedam zemalja prema kategorijama: mladi portugisci iz redovne berbe, zatim portugisci berbe 2022. godine, portugisci berbe 2021. i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 50 posto te bijela, rosé i pjenušava vina od sorte portugizac s najmanje 85 posto portugisca.

U sklopu ovog nedavnog događaja, domaćini Mađari imali su priliku ugostiti ocjenjivače iz pet zemalja – Nizozemske, Hrvatske, Austrije, Srbije i Slovenije. Tijekom posjeta Villányju i Pečuhu, ocjenjivači su imali priliku posjetiti nekoliko vinarija.

István Ipcacs-Szabó, potpredsjednik Vijeća vinske regije Villány i Zoltán Győrffy, direktor ocjenjivanja, uručili su 15. travnja u pečuškom Lapidariju šampionska priznanja te zlatne i srebrne medalje vinarima na javnoj degustaciji Portugieser Du Monde u nazočnosti oko 250 entuzijastičnih ljubitelja ove sorte.

Plešivički vinari osvojili su četiri srebrne medalje, a to su redom: vinarija Gregorić Željko za pjenušac La Pjen 2020 (1), OPG Majcenović za pjenušac Blanc de Portugieser 2022 (1), Vinogradarska kuća Braje za Portugizac 2022 (1) te Josip Braje za Purtugizec barrique 2017 (1).

„Plešivica je još jednom svijetu pokazala svoju kvalitetu i potvrdila status najperspektivnije vinske regije. Upravo su vina, između ostalog, motiv dolaska u naš kraj, a posjetitelji sve više prate napredak koji pokazuju naši vinari. Posebno smo ponosni kad ovakav uspjeh postižemo s tradicionalnim proizvodom – portugiscem, koji je uz pjenušce zaštitni znak Plešivice!“ rekla je Petra Masnec, direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog.

„Boutique vinarije iz plešivičkog vinogorja, jedne od najpoznatijih hrvatskih vinskih regija, osvojile su nagrade s različitim stilskim izražajima, pjenušcima, mladim te odležanim barrique portugiscima, dakle s novim stilskim izričajima. Ovo je veliki uspjeh kako za nas, tako i za Plešivicu, a ujedno je i potencijal za rast tradicionalne zagrebačke robne marke koja je i dalje vrijedna pažnje“, zaključio je Željko Gregorić, plešivički vinar koji je i ove godine osvojio srebrnu medalju za svoj pjenušac La Pjen.

Vinarije Udruge Portugizac Plešivica već su poznate u Hrvatskoj po svojim kvalitetnim vinima, a ovaj uspjeh im je pružio priliku da se predstave i na međunarodnoj razini.

Više informacija o festivalu možete pronaći ovdje.

Željka Balja