Početak rujna za vinare znači samo jedno – početak berbe grožđa

Novi brend slavonskih vina Enosophia danas je započeo s ovogodišnjom berbom. Vinogradi i podrumi su spremni te se veselo iščekuje najuzbudljiviji dio godine.

Enosophia, nova vinarija i brend slavonskih vina danas je počeo s berbom grožđa koje će nakon fermentacije postati nadopuna postojećoj ponudi. Berba na vinogradarskom lokalitetu Božilovac u Feričancima započela je rano jutros, a prva na repertoaru bila je sorta Graševina od koje je dio već probran za baze za pjenušce za koje je potrebno nešto više kiseline.

„Dok većini ljudi kraj kolovoza i početak rujna znači završetak ljeta, nama taj period označava početak berbe grožđa i najuzbudljivijeg dijela godine. Ove godine očekujemo oko 1100 tona grožđa od čega najveća količina pripada Graševini, a slijedi ju Frankovka. Kroz bogati sortiment u našim vinogradima uspijevamo optimalno organizirati berbu po vremenu dozrijevanja našeg grožđa“, kazala je voditeljica vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Enosophiji Lucija Kužir.

Nakon baza za pjenušce, kreće se s redovnom berbom ostatka sorti te slijede Chardonnay, Pinot bijeli, Sauvignon blanc, Pinot crni, Merlot, Cabernet franc,, Cabernet sauvignon i Syrah. Kužir je dodala i kako nijedna vinogradarska godina nije ista pa je tako i ova godina nekoliko puta iznenadila. No, unatoč brojnim izazovima svi Enosophia vinogradi su u izvrsnom zdravstvenom stanju te je najveseliji dio vinogradarske godine počeo upravo današnjom berbom. „Kvaliteta nam je prvom mjestu, a povoljnim omjerima kvalitete i kvantitete uspijevamo za naša vina proizvesti baš onakvo grožđe kakvo nam treba za pojedini proizvod“ – zaključila je Lucija Kužir.

Povodom događaja, za vrijedne berače organizirana je zdravica gdje su imali jedinstvenu priliku kušati novi pjenušac Nice To See You.

Komunikacijski laboratorij

Fotografija: Turkalj foto video