Predstavljena mlada vina hrvatskih vinara

Još jedno uspješno izdanje En Primeura

Jasna Antunović , Siniša Lasan

Na šestom premijernom kušanju mladih vina graševine, pošipa i ostalih sorti berbe 2016., održanom pod nazivom En Primeur 2017. u zagrebačkom hotelu Westin, u organizaciji Udruženja vinarstva Hrvatke gospodarske komore i triju regionalnih udruge – Graševine Croatice, Vina Dalmacije i Bregovite Hrvatske, predstavilo se 58 hrvatskih vinara. Svi su oni naglasili kako je prošlogodišnja berba bila iznimno kvalitetna

Feravino

te su stoga i mlada vina vrlo kvalitetna. En Primeur je posjetio i Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede koji je tom prigodom istaknuo kako će ministarstvo učiniti sve da izvoz hrvatskih vina bude što veći. „Godine pred nama moraju biti bolje i to kada govorimo o kvaliteti, ali i o promociji ili prodaji naših vina“, rekao je Tolušić. Pritom se zahvalio svim vinarima koji zajedno s nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede sudjeluju u pripremi novog Zakona o vinu, ali i ostalim propisima u vezi s tržištem vina.

Graševina je žila kucavica

Vlado Krauthaker

Predsjednik udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker je rekao kako je u Slavoniji berba 2016. bila skromna kvanitetom, ali je zato kvalitetom bila izvrsna. „Očekujemo da će predstavljena mlada vina biti vrhunska jer su svježa, formirana, izvrsnih aroma, lagana i pitka, a uskoro ćemo ih naći i na tržištu“, istaknuo je Krauthaker. Pritom je dodao kako je graševina specifična upravo za Slavoniju jer je „graševina žila kucavica koje u našoj regiji ima 60 do 70 posto kod svakog vinara i ona nam donosi gospodarski razvitak“. Za razliku od graševine, crvenih sorti je sveega 20 do 30 posto u području Slavonije.

Marta Duić , vina Belje

Inače, En Primeur je prilika da vinari predstave svoja vina, ali i međusobno razmijene iskustva. Osim toga, na tu manifestaciju dolaze i ugostitelji, vlasnici restorana, ali i vinoljupci koji se na taj način mogu upoznati s kvalitetom, te osjetiti aromu i okus mladih vina.

tekst: Sanja Plješa

fotografije: Rene Karaman