Punta Greca 2022. –predstavljena na spektakularnoj večeri u Splitu

Ovaj vrhunski merlot dolazi iz vizionarske istarske vinarije Medea, koja je ovom prigodom nastavila svoju seriju ekskluzivnih predstavljanja vina, ovaj put u Dalmaciji – uz vrhunsku gastronomiju, renomirane uzvanike i strastvenu priču o terroiru i vinarskoj filozofiji.

„Punta Greca 2022. rezultat je upravo takvog promišljenog pristupa. Grožđe je ručno brano, uz pomnu selekciju na stolu, zatim macerirano u inox vinifikatorima i podvrgnuto malolaktičnoj fermentaciji. Slijedilo je 12 mjeseci odležavanja u barrique bačvama od 225 litara, potom dodatnih 12 mjeseci u inox spremnicima i još šest mjeseci u boci. Berbu 2022. obilježili su topli i suhi vremenski uvjeti s povremenim oborinama te iznimne temperaturne oscilacije u rujnu koje su pridonijele očuvanju svježine, kompleksnosti aroma i zrelosti tanina,“ naglasio je Marko Krstačić glavni enolog vinarije koji je uz Sandru Marček i Mijo Ćaleta bio domaćin večeri.

Za kulinarski dio večeri bio je zadužen jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova, Hrvoje Zirojević.

Zirojević je osmislio veličanstven meni u pet sljedova, u kojem je svako jelo pažljivo sljubljeno s odabranim vinima iz Medeine kolekcije, kulminirajući upravo s Punta Grecom. Svaki tanjur bio je ispraćen njegovim osobnim obrazloženjem – pričom o inspiraciji, okusu i povezanosti s vinom koje ga prati.

Večera je započela nježnim  saurem od srdele, uz svježu Medea Malvaziju 2024. Nakon toga uslijedio je ceviche od škampa, capesante i bijele ribe s citrusima, uparen s elegantnom Malvazijom Montiron 2022. Treći slijed donio je kompleksne okuse tuninog canelona punjenog jetrom od mola i ikrom morskog ježa, uz Malvaziju Montiron 2023.

Kulminacija večeri bila je Punta Greca 2022., poslužena uz raviole punjene domaćim pivcem. Nakon toga slijedio je goveđi „mulam“ u umaku od reduciranog povrća i domaćeg prošeka, uz mille-feuille od krumpira, praćen Punta Grecom 2020.

Uz domaćine Kristijana Floričića i tim iz Medee, ovoj spektakularnoj večeri prisustvovali su neki od najuglednijih ugostitelja splitskog područja.

Premijera Punta Grece u Splitu još je jednom potvrdila ono što istinski zaljubljenici u vino već odavno znaju veliko vino se ne događa preko noći. Ona nastaje polako, u tišini vinograda, u strpljenju koje ne traži prečace i u dubokom poštovanju prema zemlji. Vino poput Punta Grece ne proizvodi se – ono se stvara, godinama, pažljivo i promišljeno, u svakom koraku.

 Light Komunikacije