Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma

Sorta koja ne prestaje osvajati prestižne nagrade

Na 1000 hektara međimurskih vinograda prostire se 14 različitih vinskih sorti, dok se pušipel sam prostire na čak 100 hektara

Autohtona vinska sorta međimurskog porijekla poznata još u 19. stoljeću, pušipel, svojim zaokruženim i potpunim okusom te mirisom agruma posljednjih nekoliko godina osvaja vinsku scenu te nepca brojnih vinoljubaca, a njezinu kvalitetu dodatno potvrđuju i nagrade primljene na ovogodišnjem najprestižnijem svjetskom natjecanju vinara –  Decanter World Wine Awards 2020.

Srebrna medalja pripala je sljedećim vinima: Cmrečnjak Classic Pušipel 2019, Kocijan Pušipel Classic 2019, Vina Horvat Pušipel Classic 2019, dok su brončane nagrade zasluženo pripale Vinima Preiner za Pušipel Classic 2019 te vinskoj kući Dvanajščak – Kozol za čak dvije vrste pušipela – Pušipel Classic 2019 i Pušipel Prestige 2017. COMMENDED/preporuka je pripala Pušipelu Classic 2019. vinarije Štampar.

Pušipel je, podsjetimo, iznimno rodna sorta bijelog grožđa koja ima prilično obilan urod, a poznata je još i pod nazivom moslavac, ali i šipon kako se na našim prostorima dugo i zvala. Riječ šipon proizlazi iz francuske izreke „c’est sibon“ što u prijevodu znači – tako je dobro. Krajem devedesetih godina, naziv šipon postaje zabranjen te je uveden naziv pušipel koji su Međimurci posebice usvojili i pretvorili u međimursku zaštićenu robnu marku 2007. godine. Pušipel se u novinskim člancima spominje još 1920. godine, no tada poznat i kao Moslavac bio je sorta velike rodnosti i lošijih rezultata. Međimurski vinari odlučili su to promijeniti i svojim znanjima i vještinama, kroz kraću rezidbu i manju rodnost, s vremenom su dobili vinsku sortu vrhunske kvalitete čiji je maksimalni rod po trsu 1,5 kilogram, dok se sorta i nadalje usavršava uz klonske selekcije koje će donijeti izvrsne rezultate u budućnosti. Da bi vino moglo nositi naziv pušipel mora zadovoljiti stroge standarde kvalitete, a međimurski vinari pune ga u jedinstveno dizajniranu bocu. Naime, udruga Hortus Croatie odredila je stroga pravila kojih se potrebno pridržavati u vinogradu i podrumu, a rezultati navedene inicijative itekako su vidljivi.

„Danas, Međimurci pušipelom nazivaju najbolja vina dobivena od ove sorte, a dijele ih na classic – vino iz redovne berbe, na prestige – vina kasnijih berbi te na pjenušac. U pogledu temperature, pušipel ili pušipel je najbolji ako se servira na temperaturi između 10 i 12 stupnjeva Celzijevih“, pojasnili su iz Vina Kocijan.

Pušipel predstavlja lagano i živahno vino, predivne zlatno žućkaste boje, koje odlikuje visokom kvalitetom okusa i mirisa. „U međimurskom vinogorju pretežno prevladava ilovasto – glinasto tlo što omogućuje pušipelu mineralnost u okusu“,  kazali su iz vinarije Cmrečnjak čija tradicija proizvodnje vina u obitelji seže do 1884. godine, a trenutno najstariji zasađeni vinograd pušipelom datira iz 1978. godine. Mirisom pušipela prevladavaju herbalne note i voćni karakter koji ujedno upotpunjuje i zaokružuje okus.

Kada se poslužuje uz hranu, pušipel se izvrsno sljubljuje sa sočnom svinjetinom u jelima. U želji da jedan nedjeljni ručak doista bude drugačiji od dosadašnjih, i onako „međimurski“ uz miris i okus pušipela,  ideju uz recepte za potpuno uživanje u hrani i pušipelu donosi vodeći hrvatski sommelier Siniša Lasan:

MESO Z TIBLICE

POSTUPAK za meso z tiblice:

– (cca 3 kg) svinjski kare ili but obilno natrljamo solju, dodamo 6 lovorova lista, 6 češnja češnjaka i ostavimo par dana da odstoji

– dosolimo u hladnoj vodi

– stavimo u mokri pac na 2-3 tjedna uz povremeno okretanje mesa

– dimimo 1-2 dana – onda stavimo kuhati, kad omekša, stavimo peći u pećnicu nekih sat vremena

– kad se meso ohladi, stavljamo ga u slanine

MEĐIMURSKA GIBANICA

– na tijesto za savijače koje smo namazali maslacem redamo nadjev od oraha, sira, maka i jabuka

– pečemo sat vremena, zalijemo kiselim vrhnjem i pečemo još 25 minuta

ŠPIKANI SVINJSKI KOTLET i KALAPAJSANI KRUMPIR

– kotlet našpikamo suhim šljivama, stapkama celera i mrkvicom, začinimo i polako pečemo u pećnici cca 2 sata

– na svinjskoj masti popečemo luk, dodamo crvenu mljevenu papriku, čim zamiriši podlijemo temeljcem te dodamo krumpir narezan na tanke ploške i dinstamo polako te na kraju začinimo po želji

IMC