Putovanje kroz zvijezde: WOW-ice i pjenušci u Bornsteinu

” Vidim zvijezde ” uskliknuo je davno Dom Perignon, redovnik koji je zaslužan za „izum“ mjehurića u vinu.

A u utorak, točno tjedan dana prije Badnjaka,  u vinoteci i wine baru Bornstein na Kaptolu 19 održano je željno očekivano drugo izdanje zvjezdanog  WOW vinskog programa pod nazivom  WOW ASTRO SPARKLING WINE. Pod ravnateljskom palicom Maje Kuzmanović (WSET 2) i Jadranke Perić Adrianna Astrology, iskusne astrologinje s londonskim backgroundom, nije bilo šanse da večer ne uspije.

Projekt je nastao spontano, ali studiozno u okviru udruge WOW, a osmislila ga je Maja Kuzmanović uz podršku astrologinje Jadranke i predsjednice udruge Sanje Muzaferije te Doris Srpek koja ovaj program veličanstveno redovito ugošćuje u kultnoj  vinoteci  i wine baru Bornstein.

Kako i priliči kraju godine i slavljeničkom raspoloženju ovog puta su se „spajali“ pjenušci i astrološki znakovi sve u pratnji jela koje je kreirao Kristijan Misirača. Govorilo se i o nadolazećoj 2020.godini iz astrološke perrspektive a u fokusu su bili znakovi Lav, Bik, Djevica i Vaga. – Sljubljivali smo na prvi pogled nespojivo – a sve uz snažnu podršku publike. Krenuli smo srčano, lavovski – s proseccom Bottega Gold. Ovaj glamurozni prosecco u zlatnoj dizajniranoj boci definitivno smo „pripojili“ znaku Lava. Slamnatožute boje zlatnog odsjaja, svjež, voćan i herbalan, s osjetnom aromom kadulje u retrookusu, perlao je intenzivno i dugo. A kako astrološki znak Lava voli baš sve što je glamurozno, sjajno i luksuzno, Bottega Gold je zauzeo pijedestal i bio prvi, onako kako mu i priliči  – rekla je Maja Kuzmanović. 

Nakon vrhunskog talijanskog klasika od grožđa glere, nastavilo se s hrvatskim pjenušcima – i to sa čak s dvije premijere. Svoju je predpremijeru i kušanje pred publikom i s publikom doživio  pjenušac Coletti Pinot Grigio Blanc Nature, svima znanog vinara Franje Kolarića s Plešivice, koji je svojevrsni miljenik WOW-ica. Bile su mu, naime, gošće čak nekoliko puta i svaki puta ih je, zajedno s novinarima, ugostio svjetski, domaćinski i srdačno. Ovaj pjenušac  s prekrasnom plavom etiketom proizveden je tradicionalnom šampanjskom metodom bez dodanog šećera tj. ekspedicijskog likera; citrusnih je aroma s primjesom bijele breskve, skladnog elegantnog tijela, viših, ali finih kiselina i mekoće. Završetak prate lagana gorčina i osjetna mineralnost. Tako jednostavan, organski, dugo i pomno  pripreman za tržište od strane vinara lansirao nas je među zvijezde! I to izravno na astrološku zvijezdu znaka Djevice. A tko bi drugi i bio tako detaljan i studiozan nego Djevica?!? Uz ovaj pjenušac „kralja sivog pinota“ servirana je plata sireva koja ga je lijepo pratila.

Iduća premijera bila je rezervirana za novu, mladu „boutique” vinariju KOTA iz Gornje Batine kraj Zlatara, u vinskoj regiji Bregovita Hrvatska i njihov pjenušac zanimljivog naziva 255. Ovaj je pjenušac kupaža chardonnaya i rajnskog rizlinga, također proizveden tradicionalnom metodom, niskih šećera, te stoga kategorije extra brut. Iznimno je lak, profinjen i iskričav te savršeno se sljubio s astrološkim znakom Vage. Samo su Vage tako profinjene i elegantne, s izraženim smislom za lijepo. Neobično i rafinirano dizajnirana etiketa s oznakama izohipsa (zamišljene krivulje koje na zemljopisnim kartama povezuju mjesta iste nadmorske visine) dala nam je naslutiti zašto vino nosi ime „255“. To je oznaka nadmorske visine gdje se nalazi vinograd. U ovom slučaju Kota kao prezime vinara i „kota“ kao kota nadmorske visine vinograda zgodna su poveznica. Strast i ljubav prema vinu Tihomira Kotu su učinili radoznalim da iskušava razne sorte i metode.

Službeni dio večeri završili smo neobičnim pjenušcem snažnog izričaja Misal Noir 2010, vinarije Peršurić iz Istre. Jedinstveno je to crno pjenušavo vino proizvedeno od tri autohtone sorte: borgonja, teran i hrvatica koji je osam godina odležavao na kvascima – i to iz vinograda koji je posadio nono naših vinarki Katarine i Ane Peršurić, predstavnica obitelji koja je utirala put pjenušavim vinima Hrvatske a ujedno i članica udruge WOW a. Dominacija šumskog voća na nosu a u okusu: maline, kupine, papar, dugi završetaka. Ovdje nije bilo dvojbe – pjenušac pun snage i zemlje opisuje astrološki znak Bika. Bik, kao veliki hedonist, uporan, tvrdoglav i strpljiv (berba je 2010.) uvijek će se nagraditi nekom finom eno-gastro kombinacijom.

Svi su okupljeni gosti, uz ovaj crno pjenušac uživali u čokoladnim pralinama punjenim kremom od maline i naranče, male butik manufakture čokolade BOLERO iz Zagreba. Sljubljivanje je bilo sjajno! Osim što su večeri prisustvovali Deni Špišić iz G3 Spirits i sommelierka Ines Matić kao ambasadori Bottege, Katarina Peršurić kao predstavnica vinarije Peršurić, Misal; zatim Franjo Kolarić i Tihoir Kota te odreda govorili o svojim pjenušcima, bila je tu i vlasnica Bolera Marina Čulo. Rekla je da je njihova misija  dijeliti sa svima svoju opčinjenost najslađim luksuzom – čokoladom . U njihovom slatkom svijetu skriva se preko pedeset vrsta ručno rađenih pralina, petnaest različitih vrsta čokolada spravljenih od vrhunskog kakaovca s područja Gvatemale, Madagaskara i Venecuele koje se kombiniraju sa začinima poput cimeta, muškatnog oraščića, ili se savršeno sljubljuju sa suhim voćem, pinjolima i drugim sastojcima… Iznenađenje večeri bilo je degožiranje pjenušca Kota 321 uživo, u režiji  vlasnika vinoteke i wine bara Bornstein, Ivana Srpeka. Degožiranje je postupak izbacivanja taloga iz boce pjenušavog vina začepljene krunskim čepom, te stavljanje plutenog čepa prije izlaska na tržište, uz eventualno dodavanje ekspedicijskog likera kojim se u pjenušcu postiže željena slatkoća i količina alkohola. Ovaj smo mladi 321  Tihomira Kote – od sorti chardonnay i sauvignon – kušali u opuštenoj atmosferi, uz čudesnu crnu čokoladu sa cvijetom soli. Neočekivano sjajan spoj! S nestrpljenjem čekamo iduće izdanje WOW ASTRO WINE projekta i zanima nas koji će tada znakovi biti sretnici da im zvijezde, a i neka nova vina budu sklona…

M.K. & S.M.

Fotografije: Dijana Carlito Grgić