Radionica VINART Römerquelle Vinske ikone Hrvatske po prvi puta na jednom mjestu okupila vina koja su ispisala povijest vinarstva Hrvatske

U sklopu Vinart Grand Tasting festivala koji već petu godinu zaredom okuplja stotine hrvatskih vinara, međunarodnih gostiju i proizvođača, već se tradicionalno održava niz stručnih radionica koje široj javnosti približavaju vrlo vrijedna ili teže dostupna vina. Kako vrhunska prirodna mineralna voda prirodno prati uživanje u vinima, jedna od zanimljivijih radionica održana jepod nazivom: „Römerquelle predstavlja vinske ikone Hrvatske“.

Na radionici su po prvi puta na jednom mjestu okupljena najprestižnija vina Hrvatske, vina koja su svojom kvalitetom ispisivala povijest domaćeg vinarstva, koja su tijekom dva prošla desetljeća bila poticaj novim trendovima, razvoju pojedinih vinskih regija i podizanju cjelokupne vinske scene na višu razinu.

Tako se na radionici moglo kušati kultno Enjingi Venje iz 1998., prvo vino osvajač značajnog međunarodnog trofeja. Zatim, Graševina Premium 2013. Jasne Antunović., osvajačice platinaste medalje na Decanter World Wine Awards, pa najznačajniji pošip s Korčule, Statut Luke Krajančića, tu je bilo iprvo domaće vino bez sulfita, Krauthaker Kuvlakhe, pa najznačajnija malvazija današnjice, Kozlović Santa Lucia, zatim Coronica Gran Teran iz 2004, kamen temeljac nove generacije premium terana, pa Benvenuti Santa Elisabetta, vino godine za 2019. Degustacija se nastavila s najbolje ocjenjenim babićem svih vremena Markus Franz Ferdinandom iz 2015., a završila je serijom kultnih plavaca s najboljih položaja Dalmacije.To su bili Stagnum Miloš iz 2005., Zlatan Otok Grand Cru iz 2011., ​Stina Plavac mali Remek djelo iz 2011. i Bura Dingač 2016.

Kroz vina je sudionike stručno proveo SašaŠpiranec, vinski publicist i vodeći domaći vinski kritičar. Kako bi svako od predstavljenih vrhunskih i vrlo cijenjenih vina došlo do punog izražaja, na radionici je služena voda Römerquelle koja zahvaljujući svome sastavu osigurava optimalan razvoj okusa vina.

Nakon radionice Saša Špiranec je izjavio:“Svjedočili smo uzbudljivom trenutku, usporednom kušanju ne samo nekih od najfinijih domaćih vina današnjice, nego i vina koja su u jednom trenutku odigrala ključne uloge u afirmaciji hrvatskog vinarstva. Zahvaljujući ovim vinima svijet je saznao za nas, a mi se obogatili za spoznaju da kod kuće imamo neka jako vrijedna blaga. Okupiti ih na jednom mjestu neponovljivo je iskustvo. Hvala Romerquelleu koji nam je to omogućio.”

Jedna litra visokokvalitetne prirodne mineralne vodeRömerquelle osigurava 18 posto preporučenog dnevnog unosa kalcija i 19 posto preporučenog dnevnog unosa magnezija.

Römerquelle je ujedno i prva voda na hrvatskom tržištu čiji se cjelokupni asortiman puni u boce izrađene u potpunosti od reciklirane plastike. Nova ambalaža vode Römerquelle, nastala od 100% recikliranih plastičnih boca, rezultat je višegodišnjeg predanog rada, brojnih testiranja i tehnoloških inovacija koje su omogućile veće korištenje reciklirane plastične ambalaže uz čak 70 posto manje utroška CO2 nego li za boce napravljene od nereciklirane plastike. Osim što potvrđuje Coca-Colinu predanost održivom razvoju, zelena boca Römerquelle omogućava potrošačima da donose izbore o kupnji kojima doprinose zaštiti okoliša.

Uvođenje isključivo recikliranih plastičnih boca za Römerquelle vodu dio je plana Svijet bez otpada kroz koji Coca-Cola izravno pridonosi rješavanju problema povezanih s ambalažom. Kroz ovaj sveobuhvatni, globalni višegodišnji plan Coca-Cola se obvezala do 2030. godine za svaku bočicu ili limenku koju proda pomoći prikupiti istu količinu prazne ambalaže s tržišta. Također, radi se o još jednom važnom koraku do ispunjenja ambicioznih ciljeva Coca-Cole: do  2025. godine postići da se 100 posto ambalaže može reciklirati, a do 2030 postići da barem 50 posto ambalaže bude proizvedeno od recikliranih materijala.

Coca-Cola

Fotografija: Rene Karaman