Moderna vinarija Kozlović

 

Kozlovic-podrum1 Nova, ove godine otvorena vinarija Gianfranca Kozlovića  u Momjanu za hrvatske je prilike posve raritetna. Potpuno je uklopljena u krajolik, jedva da se i vidi iz podnožja brda, čak joj je krov zasađen biljem, pa i ruzmarinom! Nije htio da novi objekt strši iz ambijenta, a nije želio niti tradicionalnu, uobičajenu gradnju, s voltama i sl. Sve je u vrlo modernom stilu, radilo se po fazama, na tri je etaže, vinifikatori su u sredini, preša na dnu, jako funkcionalno, posebna je prostorija za velike drvene bačve te za barike. Kapaciteta je za oko 300.000 boca godišnje. Franko je svoju novu golemu vinariju, na površini od oko 2000 četvornih metara, vrijedno uređivao nekoliko godina, i sam se privikavajući na potpuno novi način rada.

Tu su i uredi te atraktivna kušaonica s kuhinjom – ali ne za puno gostiju, najviše 30-ak. – Skloniji sam da ne primam masovne posjete, autobuse, nego biranu klijentelu, veli Kozlović. On je, iako još mlad, jedan od predšasnika hrvatskog privatnog vinskog biznisa, jedan od prvaka i utemeljitelja Vinistre.

Brigu o tada još nevelikom podrumu preuzeo je sredinom 90-ih prošloga stoljeća od oca Armanda – rođendan pak podruma seže u 1904. godinu. Sada obrađuju 25 hektara vinograda a grožđe dobivaju i sa 10-ak ha od kooperanata. Dominantna je dakako malvazija, posebno ona s ekskluzivnog položaja Santa Lucia, koje je od 5 do 10 posto, a loze su stare 50 godina. Slijede muškat momjanski, pa teran, posadio je i muškat ružu, te cabernet sauvignon i merlot – da imam i nešto od ozbiljnih crnih vina, veli. Radi i slatko vino od prosušenog grožđa muškata.

Uza sva dosadašnja odličja i nagrade Gianfrancu Kozloviću posebno godi priznanje The Wine Ganga, skupine utjecajnih britanskih vinskih kritičara: na velikom kušanju hrvatskih vina dodijelili su mu titulu najbolje hrvatske vinarije, malvazija Santa Lucia ’08 sa čak 95 bodova ispala je dotad najviše ocijenjeno suho hrvatsko vino, redovna malvazija ’10 osvojila je 92 boda, a muškat Sorbus ’06 od prosušenih bobica 91 bod. Za Santa Luciu uz ostalo napisali su: Svjetska klasa.

Tekst :Vitomir  Andrić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.