Škrlet će uskoro dobiti svoju oznaku kvalitete

U svrhu boljeg pozicioniranja autohtone moslavačke sorte škrlet Udruga Proizvođačka organizacija škrlet angažirala je stručnjake i dobila snažnu potporu lokalnih vlasti za proboj škrleta na izazovno vinsko tržište, poručeno je sa znanstveno-stručnog skupa „Škrlet – standardizacija i brendiranje“, koji je održan u Repušnici kod Kutine.

 

“U uvjetima snažne i masovne konkurencije na vinskom tržištu Udruga proizvođačka organizacija škrlet uz pomoć stručnjaka nastavlja s provedbom projekta brendiranja škrleta i kreće s uvođenjem njegove oznake kvalitete. Riječ je o stručnjacima s izuzetnim referencama u marketingu vina i enologiji: profesoru dr.sc. Damiru Kovačiću sa Zavoda za marketing u poljoprivredi Agronomskog fakulteta u Zagrebu te inžinjeru Krešimiru Hrenu iz tvrtke Enoexpert s najvećim iskustvom u tehnologiji proizvodnje škrleta“, otkrio je Janko Kezele, dopredsjednik Udruge proizvođačka organizacija škrlet.

 

Profesor Damir Kovačić je naglasio kako je na globalnom vinskom tržištu prisutan trend rasta potražnje za jeftinijim vinima i velikim pakiranjima, ali i jačanje segmenta zahtjevnih potrošača, kojima cijena nije u prvom planu već kvaliteta, imidž i podrijetlo vina te njegova autohtonost.

 

Prema njegovu mišljenju, obzirom da se ne proizvodi masovno škrlet bi svoje mjesto na vinskom tržištu trebao tražiti u taponerima – tržnim nišama za male serije vina posebnih karakteristika, kao što su autohtona vina.

“Tržne niše nisu zanimljive velikim igračima, jer na njima ne mogu ostvariti ekonomiju obujma”, naglasio je dr. Kovačić. Prema njegovoj procjeni za veći tržišni iskorak škrleta trebat će najmanje 5-10 godina kontinuiranog rada i ulaganja.

 

Jedino visokom kvalitetom vina oko škrleta se može artikulirati atraktivna priču kojom će se ukazivati na njegovu autohtonost, posebnost i zavodljivost, naglasio je enolog Krešimir Hren. Stoga je proizvođačima savjetovao kako moraju raditi na dizanju kvalitete i poboljšanju postojanosti kvalitete vinskog proizvoda što će rezultirati pozitivnim imidžom i boljom prepoznatljivosti sorte.

“Na tim temeljima treba napraviti pravilnik za markicu kvalitete u korelaciji s marketinškim dijelom projekta. Također treba utvrditi preporuke za enološke postupke i unaprjeđenje tehnologije proizvodnje koja će zadovoljiti kriterije pripisane pravilnikom za markicu kvalitete”, zaključio je inžinjer Hren.

 

Nastojanja Udruge proizvođačka organizacija škrlet aktivno podržava Sisačko-moslavačka županija pod čijim pokroviteljstvom je i održan ovaj znanstveno-stručni skup. Zamjenik župana Roman Rosavec je izrazio podršku projektu te istaknuo da županija već duži niz godina podupire nastojanja proizvođača škrleta u očuvanju i afirmaciji ove autohtone sorte. Zbog potencijala koji škrlet nosi Sisačko-moslavačkoj županiji Rosavec je najavio i skoru realizaciju projekta Svijet škrleta: distributivno-izložbeno-prodajnog centra, usmjerenog dodatnoj tržišno-turističkoj afirmaciji škrleta i Moslavine.

 

PR: Udruga škrlet Moslavina