TERAN NAPOKON DOBIVA ZASLUŽENI STATUS VELIKOG CRNOG VINA IZ ISTRE

Vinski stručnjaci iz cijelog svijeta dolaze kušati arhivska izdanja terana vinarije Coronica

Ovaj prestižni događaj potvrdit će iznimnost terroira sjeverozapadne Istre

Vita contadina ili život težaka u Istri od davnina je obilježen i uzgojem terana, sorte koja daje vino rubinski crvene boje, naglašenih kiselina i zanimljivih nijansi trpkosti. Posljednjih godina teran se vraća pod svjetla pozornice kontinuiranim ulaganjem istarskih vinara u kvalitetu, a posebno nakon rješavanja prijepora o zaštiti izvornosti ovog vina u Europskoj uniji. Među njima je i Moreno Coronica, jedan od začetnika suvremene istarske vinske priče te baštinik načina života kojeg u Istri zovu vita contadina.

Njegovi nasadi u selu Korenikima kod Umaga nalaze se na terroiru s idealnim uvjetima tla i klime za proizvodnju terana pri čemu dominantan utjecaj imaju zemlja crvenica s vapnenastim bijelim kamenom, blizina mora, stoljetne hrastove šume i bogata fauna. Nakon uspješne priče s promocijom malvazije kao vrhunskog istarskog vina prije više od dva desetljeća, Moreno Coronica vjeruje kako je sazrelo vrijeme i da teran dobije zasluženi status snažnog crnog vina, usporedivog s onima iz prestižnih vinskih regija.

Svojevrsna prekretnica u tom procesu trebala bi biti Velika vertikala terana u sklopu koje će obitelj Coronica početkom svibnja u svojoj vinariji ugostiti vinske znalce i stručne autoritete iz Kanade, brojnih europskih zemalja i Hrvatske. Uglednim gostima predstavit će nekoliko vintage berbi svoje perjanice Gran Terana sve do spektakularnog arhivskog terana iz 1997. godine. Dugotrajnost kakva se rijetko bilježi u ovom dijelu Europe dokazat će golemi potencijal za odležavanje ovog karakternog vina. Presudnu ulogu pritom ima crvena zemlja na Coronicinom iznimnom položaju Bosco Grando u sjeverozapadnoj Istri.

Gran Teran se ne proizvodi svake godine već samo kada se selektirano grožđe ocijeni prikladnim za njegovu proizvodnju, a stavlja se u prodaju kada dosegne optimalnu pitkost uz neograničen rok trajanja. Kušanjem ovog strastvenog robusnog vina punog okusa s aromama voća i papra, uzvanici će se uvjeriti da je istarsko podneblje savršeno ne samo za proizvodnju vrhunskih bijelih, već i moćnih crnih vina. Obitelj Coronica dobit će tako potvrdu svog predanog rada s autohtonim sortama te velike ljubavi prema vinskoj kulturi, ali i vlastitoj tradiciji, rodnom kraju te ovdašnjem načinu života.

Moreno Coronica i otac Ottaviano

Coronica

Fotografija: Siniša Gulić/Nomentas