U ILOKU ZAVRŠENA 51. ILOČKA BERBA GROŽĐA

Tradicionalna 51. Iločka berba grožđa završena je u nedjelju 2. rujna nakon punih jedanaest dana kulturno-zabavnog programa i prigodnih eno-gastro sadržaja. Ilok se ponovno potvrdio kao grad – vrhunski domaćin, ali i grad koji svojom bogatom kulturnom baštinom i tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnjom visokokvalitetnih vina  može privući mnogobrojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država.

U petak je 51. Iločka berba grožđa ušla u svoje veliko finale, a u večernjim satima je održan koncert grupe Magazin, dok je u subotu, s prvim danom rujna uz brojne sadržaje posebno zanimljiv bio kulinarski show World Master Chefa Branka Ognjenovića, pa brojni gosti 51. Iločke berbe grožđa nisu propustili kušati njegov vrhunski vinski gulaš.

Navečer je uslijedila velika središnja svečanost povodom 51. Iločke berbe grožđa kojoj su prisustvovali i okupljenima se obratili brojni uzvanici, prvenstveno Gabrijela Žalac  Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede i  Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemski, a poseno dirljiv govor održala je Marina Budimir, gradonačelnica grada Iloka. Među uzvanicima su također bili i Tomislav Panenić, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za poljoprivredu Sabora RH, savjetnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Pavo Šašlin, zamjenica gradonačelnika grada Vukovara Ivana Mujkić, počasni građanin grada Iloka Vladimir Šeks i mnogi drugi. Uz nastupe KUD-ova i veliki vatromet, subotnja je večer završila uz koncert Giuliana, a feštalo se i u Starom podrumu, dok je posljednji dan 51. Iločke berbe grožđa protekao uz mozaične sadržaje za cijelu obitelj, od šahovskih izazova, do prigodnog dječjeg programa.

  1. Iločku berbu grožđa organizirao je Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Iloka  i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U manifestaciju su bili uključeni i svi vinari Vinskog Klastera Srijem, kao i Iločki podrumi. Također, u organizaciju ovogodišnjeg programa 51. Iločke berbe grožđa s brojnim aktivnostima bili su uključeni i  Muzej grada Iloka, Knjižnica i čitaonica, Matica Slovačka i KUD-ovi, kao i brojni ugostitelji iz Iloka i okolice.

 

PR: Kora Dilić

Fotografija: Josip Ćutunić