U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, obilježen je početak berbi u plešivičkom i jaskanskom kraju

Tomo Haramija, predsjednik udruge, čuvarice tradicije u narodnim nošnjama, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarsko, Gordana Matašin, voditeljica tima upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, vinari, veliki broj medija te ostali gosti, simbolično su ubrali prve plodove portugisca.
“Iako je ovo bila jedna od težih vinogradarskih godina zbog čega imamo manje prinose, ne sumnjamo u još bolju kvalitetu vina” rekao je Tomo Haramija, predsjednik udruge Portugizac Plešivica. 


Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja s ljubičastim odsjajem, dok se u okusu mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije, pa se tako već u listopadu može u njemu uživati. 
Članovi udruge i ove će godine odvojiti dio grožđa te u podrumu PZ Plešivica, proizvesti robnu marku vina „Portugizac Plešivica Selection“. „Lani je ona bila dobro prihvaćena te vjerujemo da će tako biti i ove godine. U kvalitetu vina moći ćete se uvjeriti i sami već sredinom listopada na otvaranju prve butelje i festivalu portugisca u Zagrebu, a potom u sklopu Dana hrane i tradicijskih proizvoda“, rekao je Željko Gregorić, vinar i tajnik udruge Portugizac Plešivica. 

Nakon simbolične berbe, bogate zakuske i obilaska podruma Josipa Braje, novinarska delegacija u suradnji s Turističkom zajednicom grada Jastrebarsko posjetila je Bačvariju Golub, Etno zbirku učeničke zadruge “Grozdek” te stari svetojanski mlin. 


PR: UPP

Fotografija: Željka Balja