U skladu s eminentnim svjetskim ocjenjivanjima Svijet Malvazija ponovo podiže ljestvicu

Podizanje bodovnog praga, manji broj članova komisije, mogućnost komentiranja uzoraka – neslužbeno svjetsko prvenstvo malvazije drži korak s najnovijim trendovima

Kvalitativan iskorak u ocjenjivanju vina obilježit će jedanaesti Svijet Malvazija, natjecanje koje se 17. travnja održava u porečkom hotelu Parentium u okviru trodnevnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića. Po uzoru na svjetska ocjenjivanja, poseban je naglasak na podizanju bodovnog praga. Tako će od ove godine brončanu medalju dobiti vina koja sakupe od 80 do 82,99 bodova, srebrnu od 83 do 86,99 bodova, zlatnu od 87 do 91,99 bodova, a veliku zlatnu medalju od 92 do 100 bodova.

Kako bi ocjenjivački sud bio što konstruktivniji i brži, uz predsjednika komisije  bit će četiri umjesto pet članova, a predsjednik će imati veću odgovornost u odlučivanju.

„Uz to, članovima komisije omogućena je međusobna suradnja i komentiranje uzoraka prije davanja zaključnih ocjena“, ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre te dodaje kako će biti noviteta i u postavi stola. Za razliku od tradicionalne postave – kada su ocjenjivači bili jedni iza drugih, od ove godine sjedit će u krugu.

Kao i prethodnih godina, predsjednica ocjenjivačke komisije je Master of Wine Caroline Gilby, a vinari uzroke mogu prijaviti do 29. ožujka.

Tradicionalno, Svijet Malvazija odražava se uoči 26. Vinistre, najdugovječnije međunarodne izložbe vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo u Hrvatskoj, koja će od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika okupiti sve ljubitelji vina i Istre. 

PR: Lollipop

Fotografija: Danilo Dragosavac