Umjetnička suradnja Ruinart & David Shrigley

Početkom ožujka 2020. šampanjska kuća Ruinart objavila je ime umjetnika  s kojim je dogovorila suradnju za 2020.godinu.

Poznato je kako Ruinart, najstarija šampanjska kuća, osnovana u prvoj polovici 18. st.  posjeduje jedan od najvećih podruma u Champagni.

Kuća Ruinart je nastala u vrijeme prosvjetiteljstva kada su ideje „art de vivre“ pozivale ljude da napajaju svoje duše svime što je elegantno, otmjeno, sofisticirano i rafinirano. Ruinart je zaista pripadao ovome dobu. Bio je jedan od njegovih simbola.

Na toj je tradiciji rasla velika mecenska uloga Ruinarta koja traje i danas. Ruinart ljubomorno čuva svoje uske veze s umjetnicima i umjetnošću. Od Ruinart plakata Alphonsea Muche do primijenjene umjetnosti Maartena Baasa i njegove „kible koja se topi“, ova pjenušava vina promoviraju jedan ispunjen, esencijalistički odnos prema životu koji nam možda pomalo i nedostaje.

Početkom ožujka 2020. šampanjska kuća Ruinart objavila je ime umjetnika  s kojim je dogovorila suradnju za 2020.godinu. Prvi put da je suradnja ostvarena s umjetnikom iz Velike Britanije, a izbor je pao na talentiranog umjetnika koji  se može s lakoćom povezati s vrijednostima koju predstavlja šampanjska kuća Ruinart. Radi se o britanskom umjetniku David Shrigleyu.

Raznolikost njegove umjetnosti prepoznale su osobe Ruinart kuće, zadivljene njegovom jedinstvenom vizijom.

David Shrigley prvi put je došao u posjet šampanjskoj kući Ruinart u veljači 2019. Odmah je bio impresioniran i prihvatio je izazov predložene suradnje.

Istraživao je vinograde, podrume i sve vezano uz razne druge poslove, poput posebnih trenutaka „cellar mastera“ voditelja podruma Frederic Panaiotisa  do novih dimenzija i pogleda na nasljeđe i savoir-faire Ruinart šampanjske kuće općenito.

David se zatim vratio u svoj studio u Brightonu i započeo crtati svoje interpretacije viđenog i doživljenog. Vrlo kreativan i umjetnički plodan stvorio je više od 100 crteža za ovu suradnju te su predstavnici ovog projekta iz Ruinart kuće morali odabrati neke od najimpresivnijih.
Posebnu pažnju David usmjerava prema zaštiti prirode i vrlo je osjetljiv na tu temu, koja mu je vrlo važna kako u životu tako i u umjetnosti koju stvara i kroz koju pokušava osvijestiti svijet i učiniti ga boljim mjestom.

Posebno nadahnuće Davidu su bili vapneni zidovi u Ruinart podrumu koji je stvoren od nekadašnjih rudnika vapna i do 38 metara pod zemljom. Upravo tamo David  je stvorio umjetnička djela na zidovima koje je ukrasio crtežima i raznim modeliranjem na vapnenim površinama.

Suradnja pod imenom „ Unconventional Bubbles“, uz sve već navedeno i 36 crno- bijelih i bojanih crteža kroz koje prikazuje važnost savoir-faire, tradicije i poštovanja prema prirodi, praćena satiričnim komentarima, kao i posebno dizajnirane keramičke i neonske boce, koje su izrađene u jednom studiju umjetnika keramike u Brightonu.  Iza svake izrađene boce postoji  posebna priča emocija i poveznica onih koji rade na stvaranju šampanjskih mjehurića. 


#Ruinart
#UnconventionalBubbles
#DavidShrigley
#DavidShrigleyxRuinart

Miva