Veličanstvena vina – vina Jagunić

Nadomak Zagreba smjestila se Plešivica. Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih vinogorja, s tradicijom vinarstva dugom stoljećima.

Na plešivičkoj vinskoj cesti nalazi se mjesto s izvrsnim vinima i najljepšom terasom u ovom kraju koje morate posjetiti – Vinarija Jagunić.

Tradicija vinogradarstva u obitelji Jagunić prisutna je generacijama i seže daleko u prošlost. Više generacija ove plešivičke obitelji život je posvetilo proizvodnji vrhunskog vina kako bi zadovoljili i najzahtjevnije vinoljupce.

Raditi vrhunska vina nije nimalo običan posao.

Puno je tu truda, učenja, strasti, odricanja. Zadovoljstvo vinara kada je svaka kapljica konačnog proizvoda dovedena do savršenstva, ono je zbog čega se vinom bavi.

U samim počecima, njihove vinograde činile su autohtone sorte. Dolaskom novih generacija zainteresiranih za nastavak obiteljskog posla, uvođenjem novih tehnologija i praćenjem trendova obnavljaju se stari vinogradi, ali i uvode nove, uvezene sorte.

Devedesetih godina stari vinogradi su uklonjeni i posađene su nove sorte kojima se Jagunići i danas bave.

Vinogradi se nalaze na osam pozicija i poštuju se potrebe svake od šest sorti – rizvanac, rajnski rizling, traminac, chardonnay, sivi pinot i portugizac. Položaji su pomno birani za svaku sortu grožđa i željeni stil vina.

Jedni su od prvih plešivičkih vinara koji pune boce pod vlastitom etiketom i oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla. Također su i jedni od prvih vinara iz ovog kraja koji su se upustili u proizvodnju pjenušaca. I to im izvrsno ide.

Vinarija Jagunić

Plešivica je regija s ponajboljim pjenušcima Hrvatske.

Iskustvo sakupljano desetljećima, kreativnost i spremnost na eksperimentiranje kao i veliko znanje i ljubav rezultirali su izvrsnim vinima nagrađivanim priznanjima na mnogim ocjenjivanjima.

Vinarija Jagunić

Da bi dojam bio potpun morate doći u Vinariju Jagunić i doživjeti taj ugođaj tradicije, dobrodošlice i gostoprimstva.

Razgovorljivi domaćini dočekat će vas i ponuditi svojim vrhunskim vinima i tradicionalnim specijalitetima iz obiteljske kuhinje. Ovo domaćinstvo savršeno je spojilo staro i novo, uzelo je najbolje od modernog vremena, ali i zadržalo ono dobro iz prošlosti.

Agronom Dominik Jagunić vodi obiteljsku vinariju od 2013.

Dominik Jagunić

Oduševit će vas kreativnošću, planovima i ljubavlju kojom pristupa svom poslu. Tu uloženu strast i trud vinara osjetit ćete u svakoj kapljici kušanih vina, a posebice pjenušaca. Iako na čelu vinarije, ne izostavlja istaknuti važnost cijele obitelji u poslu – roditelje, braću, djeda i baku.

Vinarija Jagunić

Najveću pozornost u Vinariji Jagunić daje se pjenušcima, ali ni druga vina se ne zapostavljaju – rizling, rizvanac, pinot i traminac. Posebna priča je Amber, karakterno i zanimljivo orange vino.

Vinarija Jagunić

Kušaonica Vinarije Jagunić je prostrana, topla i savršeno uklopljena u cijelu ovu vinsku priču. Tu je i velika natkrivena terasa s koje puca zaista najljepši pogled na Plešivici. Kada tome dodate izvrsnu domaću hranu, sljubljenu s još boljim vinom i dobro društvo, poželjet ćete se ovdje vratiti čim češće.

Vinarija Jagunić

Osobna karta Vinarije Jagunić:

Vinarija Jagunić

Vinsku priču obitelj Jagunić započela je 1920-ih godina.

Adresa: Plešivica 25, 10450 Jastrebarsko

Hektari vinograda: pet

Godišnja proizvodnja: 40.000 butelja

Sorte: pinot sivi, traminac crveni, rizling rajnski, rizvanac, chardonnay, portugizac, pinot crni i stare sorte

Etikete mirnih vina: Rizvanac, Rajnski Rizling, Traminac Crveni Amber Selection, Traminac Crveni, Pinot Sivi

Etikete pjenušaca: Three Stars brut, La Bulle Rosé extra sec, Blanc de Blancs non dosage

Klet u sklopu vinarije:

  • Početak izgradnje: 2000. godine
  • Kapacitet: 80 mjesta u zatvorenom dijelu i 40 mjesta na otvorenoj terasi sa koje se pruža prekrasan pogled na okolne vinograde.

E-mail: velimir_jagunic@yahoo.com

Tel: 01/ 6293-094

Web: https://www.vinarija-jagunic.com/ 

Ivana Begović

Fotografija: Silvija Munda, Rene Karaman