VELIKI USPJEH HRVATSKIH VINARA NA SVJETSKOM OCJENJIVANJU PORTUGIZACA PORTUGIESER DU MONDE

  1. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca, Portugieser Du Monde, održalo se ovaj petak i subotu, 21. i 22. travnja 2017. godine u Pečuhu i Palkonyiji. U organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke VinOliva, plešivički vinari i ove su se godine predstavili na svjetskom ocjenjivanju portugizaca.

Vino tamne rubinske boje iz 9 različitih zemalja sa predanim 101 uzorkom obilježilo je ovo ocjenjivanje i festival – kao ‘novom erom portugisca’. Na ocjenjivanje su se zaprimili uzorci mladog portugisca iz najnovije berbe, u ovome slučaju 2016. godina, zatim portugisci berbe 2015. godine i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25% te bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.

Iz Hrvatske je pristiglo 16 uzoraka iz Plešivice, Kutjeva i Ludbrega.

Članovi međunarodnog žirija bili su redom renomirani vinski stručnjaci iz Južne Afrike, Kine, Japana, Kanade, Austrije, Letonije, Italije, Španjolske i Mađarske.

Posjeta tvornici barrique bačvi i obilazak parka tursko – mađarskog prijateljstva

Prilikom sudjelovanja na ovogodišnjem festivalu, delegacija vinara iz Hrvatske posjetila je tvornicu Trust Hungary u kojoj se proizvode poznate barrique bačve.

Trust bačve izrađene su od mađarskog, američkog i francuskog hrasta, od samo dvije vrste koje najbolje odgovaraju za proizvodnju njihovih bačvi, a to su Quercus petraea i Quercus robur.

Razdoblje berbe traje od studenog do travnja, prema metodama održivog razvoja, za što izričito brinu. Svaka paleta ima svoj serijski kod s kojim se slijedi drvo od početka do kraja, a radi osiguravanja kvalitete.

Tako su vinari imali jedinstvenu priliku proći kroz cijeli proces proizvodnje, vidjeti najmoderniju tehnologiju, način izrade, tostiranja, skladištenja, osiguravanja kvalitete, a sve to uz prezentaciju zanimljivog prodajnog managera istoimene tvrtke, Ignác Rupperta.

Nadalje, delegacija vinara iz Lijepe naše posjetila je i mađarsko – turski park prijateljstva u Sigetvaru, povodom 450. godišnjice Sigetske bitke. Park je otvoren 1994., na inicijativu i potporu Republike Turske povodom 500. obljetnice rođenja Sulejmana I. Veličanstvenog, na mjestu gdje je bio postavljen njegov šator.

Pored golemih bisti dvojice vojskovođa, na kojima su ispisana imena na mađarskom jeziku Zrinyi Miklos i Szuleiman Szultan, naša delegacija je obilježila posjetu zajedničkom fotografijom.

Iz tog vremena postoji jedna pesimistična izreka koja se često pripisuje samom Zrinskom, kada su ga pitali o kraljevskom pojačanju i hoće li uspjeti odbiti Turke, na što je on odgovorio: “Bog je visoko, a kralj daleko”.

Dodjela nagrada u vinariji Mokos

Nakon ocjenjivanja u Pečuhu, drugi dan na festivalu Portugieser Du Monde, u vinariji Mokos, direktor svjetskog ocjenjivanja Portugieser Du Monde Győrffy Zoltán, gradonačelnik grada Pečuha Dr. Páva Zsolt i vinski akademik te predsjednik sudaca József Kosárka, uručili su nagrade sudionicima, a iz Hrvatske to su redom: VINARIJA IVANČIĆ PLEŠIVICA Pjenušac Griffin Rosé Plešivica – ZLATO; VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO MIHALJ Kutjevo, Portugieser 2015 – ZLATO; Vinogradarstvo i podrumarstvo Mihalj Kutjevo, Portugieser 2016 (srebro); OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2015 (srebro); OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2016 (srebro); Vinarija Ivančić Plešivica Pjenušac Griffin Dark side (srebro); Gregorić Željko Purtugizec 2016 (srebro); PZ Plešivica Purtugizec 2016 (srebro); OPG Branko Pušćak Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); Danijel Golubić Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); PG Jagunić Dominik Jagunić Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); OPG Josip Braje Portugizec Plešivica 2016 (srebro); i Vinarija Stručić Portugizac 2016 Ludbreg (srebro).

Specijalno priznanje za sudjelovanje, organizaciju i doprinos Portugieser Du Monde svjetskom ocjenjivanju portugizaca, dobila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije gospođa Ružica Rašperić.

“Portugieser Du Monde naša je investicija u budućnost, koja danas nema neku rentabilnost, ali moramo dati do značaja, da je važno čuvati svoje naslijeđe. Vinski svijet uvijek traži nešto drugo ističe Győrffy Zoltán, direktor tvrtke VinOliva, te dodaje kako su prije pet godina počeli ozbiljnije baviti ovom sortom, kako bi je sačuvali, ali i motivirali vinare da rade bolja vina, te prikazali da portugizac može biti puno više on mladog vina. Smatram kako u tome uspijevamo. Svake godine imamo sve više vina na ocjenjivanju, više vinara koji sudjeluju na festivalu, a nadamo se da ćemo slijedeće godine opet oboriti ovogodišnje postavljene rekorde.„

Tvrtka VinOliva Wine & Food Communication već godinama radi na promidžbi Hrvatske u Mađarskoj, ali i Mađarske u Hrvatskoj. Preko ljeta skoro pola milijuna Mađara dolazi u turističke posjete Hrvatskoj, posebice na Jadransko more, što potvrđuje i statistika TOMAS, da su Mađari u najvećem porastu dolazaka čak preko 10 % među prvih deset zemalja.

PR: Željka Balja