Veralda Dorata 2019. – kompleksna malvazija kao vjesnik proljeća

S razlogom se malvazija naziva kraljicom istarskih vinskih podruma – sorta je velikog potencijala, nepresušna inspiracija vinarima i neizostavni dio identiteta istarske enogastronomije. Nov pogled i uzbudljive mogućnosti koja pruža ova svestrana sorta sa snažnim potpisom terroira donose zrele malvazije vinarije Veralda – izvrsno prihvaćena Ambra i nova macerirana malvazija – Veralda Dorata 2019.

Odležane malvazije vinarije Veralda obilježavaju dugotrajnost i intezitet, atraktivne arome, mineralan i dugačak aftertaste. Slojevit miris, intenzivan okus i puno tijelo ovih vina kriju nešto posebno, kako kažu u obitelji Visintin, a to potvrđuju i ljubitelji vina koji tek otkrivaju macerirane malvazije, a sad imaju priliku upoznati Doratu, najnoviju kreaciju iz podruma vinarije Veralda.

Već prvi pogled na Doratu otkriva da se radi o raskošnom vinu – boja je zlatno-žuta s laganim jantarnim odsjajem, u čaši se prelijeva gusto i viskozno. „Mirisom dominiraju arome zrelog žutog voća, zrelih krušaka i marelica, suhog voća poput smokvi i kandirane naranče, tostiranih badema, anisa, cimeta i egzotičnih začina. Dorata je vino punog tijela, izrazito intenzivnog kompleksnog okusa, uljaste teksture, slatkastog okusa tanina podržanog s dovoljno svježine, duge trajnosti okusa na slatko voće i egzotične začine“, opisuju stručnjaci vinarije Veralda. Svu raskoš aroma i okusa Dorata najviše pokazuje kroz dug i intenzivan aftertaste, čime se izvrsno zaokružuje slojevitost i uravnoteženost ovog vina.

Priča o odležanim malvazijama počinje u vinogradu njegovanom prema ekološkim principima i nastavlja se razvijati kroz kreativne pristupe u podrumu najveće privatne istraske ekološke vinarije. Veralda Dorata 2019. obivena je od organski uzgojene malvazije istarske, s maceracijom bobica od 4 tjedna i odležavanjem u hrastovim bačvama različite starosti. Nakon 12 mjeseci vino iz bačvi pomiješano je s vinom koje je dozrijevalo na talogu kvasaca u inoxu. „Ovim smo postpukom zadržali u balansu puno toplo tijelo, srednje visoku kiselost, ali i dugotrajni svježi okus. Kompleksna kombinacija svježijih voćnih aroma iz inoxa te zrelih i razvijenih voćno-začinskih nota iz drva glavna je karakteristika Dorate“, objašnjavaju iz vinarije Veralda.

Ugodne arome i intenzivan okus Dorate pun potencijal pokazuju servirane na temperaturi između 12 i 14 °C, a slojevitost ovog vina izvrsno će se sljubiti sa specijalitetima od morskih plodova kao što su rižoto sa škampima ili kozicama, bijela riba, ali i teksturom bogatija riba poput lososa. Doratu 2019. pratiti mogu i razne tjestenine s mesom ili morskim plodovima, piletinom s kremastim umakom, povrćem na grilu, istarskim fužima s laganijim umacima, ali i s jača ili pikantnija jela.

Da Doratu čeka pravi potencijal, potvrđuje i popularnost koju postiže u nekoliko europskih zemalja poput Belgije, Nizozemske, Norveške i Njemačke koje su među prvima prepoznale i s nestrpljenjem očekivale novu kreaciju vinarije Veralda nakon uspjeha koji su na međunarodnom tržištu postigle druge etikete ove ekološke istarske vinarije.

Otkrivanje kompleksnih i aromatski atraktivnih malvazija, vinarija Veralda započela je kreiranjem odležane malvazije Ambre, a upravo predstavljena nova macerirana malvazija Veralda Dorata 2019. korak je dalje u inovacijama koje ova istarska vinarija donosi na područje autohtonih sorti. Vinarija Veralda posebno je posvećena izražavanju potencijala autohtonih sorti malvazije, terana i refoška kroz kreiranje promišljenih i uzbudljivih vina te potpuno ekološku proizvodnju.

Light komunikacije