Veralda Xtriana 2020. – Malvazija s potpisom istarskog terroira

Vinarija Veralda predstavlja Xtrianu berbu 2020., Malvaziju proizvedenu prema ekološkim principima. Veralda Xtriana 2020. je vino razvijene osobnosti, kompleksno, te se ističe punoćom i trajnošću. Trajnost se u ovom smislu ne odnosi samo na aftertaste koji se zadržava nakon kušanja, već i na trajnost u smislu trajanja u vremenu. Radi se o vinu prepoznatljivog stila koji sve više osvaja. Pogotovo danas kad se potrošači ne zadovoljavaju samo s dobrom Malvazijom, nego traže više, vino s identitetom i karakterom, vino koje predstavlja terroir u pravom smislu riječi zemlja – klima – vinar.

Luciano Visintin, vlasnik Vinarije Veralda

Veralda Xtriana 2020. svježe je, ali i ozbiljno slojevito bijelo vino voćno-floralnog karaktera, spremno za uživanje odmah, a u čaši pokazuje zanimljiv razvoj i naslućuje potencijal daljnjeg razvoja u boci. Upravo je to već godinama posebnost Malvazije Xtriane koja se proizvodi „sur lie“ metodom, odnosno nakon fermentacije odležava na vlastitim kvascima koji vinu daju zaobljenost, mekoću i stabiliziraju vino na prirodan način.

„Veraldu Xtrianu 2020. najlakše ćete zapamtiti ako ju kušate odmah iza Vašeg omiljenog crnog vina, dok Vam je nepce još puno okusa; Xtriana će u prvom gutljaju izbrisati sve to, zaboravit ćete crno i uživati u okusu Malvazije koja će Vam ostati kao bombon u ustima. To da jedno bijelo vino može pokriti crno pokazuje svu snagu Bujskih brežuljaka“, istaknuo je Luciano Visintin, vlasnik Vinarije Veralda. Položaji na vinogradarskom području Bujskih brežuljaka poznati su po proizvodnji „čuvene bujske Malvazije“ koja je prva Malvazija sa zaštitom porijekla još od 1980. godine, dok je prva Malvazija koja je dobila denominaciju vrhunsko vino upravo Veraldina Malvazija berba 2008. godine.

Veralda Xtriana 2020. servirana na 10 – 12 °C izvrsno se sljubljuje s rižotom sa škampima ili kozicama, gljivama ili sezonskim povrćem, tjesteninom s mesom ili morskim plodovima, istarskim fužima s laganijim umacima.

Xtriana jedno je od prepoznatljivih vina Vinarije Veralda koja prema ekološkim principima njeguje isključivo autohtone sorte – Malvaziju, Teran i Refošk. Veralda je predvodnik inovacija s prvim istarskim Roséom i pjenušcem od Terana, dok je njihov Xtrian 2016. godine osvojio nagradu “Platinum Best in Show” na Decanter World Wine Awards. Uz to, Veraldina Malvazija berba 2008. proglašena je najboljom svježom Malvazijom 2009. godine na prvom Svijetu Malvazija na Vinistri.

Veralda