Vina Arman u Bornsteinu

Da zagrebačka publika cijeni i zna uživati u vrhunskim vinima to već odavno znamo. Međutim, da uz ta vina voli slušati o filmovima pokazala je nova edicija Vina i Kina, autorski projekt Jelene Bulum, za koju se u četvrtak u vinoteci i wine baru Bornstein tražila karta više. Velikim dijelom zasluga je to i gosta večeri, poznatog istarskog vinara Marijana Armana, na čiju zagrebačku prezentaciju njegovi “fanovi” već dugo čekaju.

Iz vinograda iznad južnih obronaka doline Mirne, za koje mnogi kažu da su među najljepšim položajima u Istri, za večer u Bornsteinu Marijan je odabrao 6 etiketa, a za degustaciju s produljenim djelovanjem pobrinuli su se domaćini koji su neumorno iz svoje kuhinje nosili bruschette.

Večer je otvorio pjenušac od malvazije Stanzia Brut kojim će se mnogi hladiti za vrućih ljetnih večeri, a vruće teme otvorio je i film Call Me By Your Name, prvi od pet ovogodišnjih oscarovskih ostvarenja koji su bili izbor večeri. Energičnim performansom svoj osvrt na filmove dao je veliki ljubitelj sedme umjetnosti i kreativac iz marketinškog miljea, Alen Grozaj, a o zanimljivostima iz filmske industrije napeto se slušalo “insidera” iz filmske branše Martina Milinkovića.

Nit koja je sve povezala, nazovite je i “fantomskom”, ako hoćete, (jedan od filmova večeri bio je Fantomska nit), bila je riječ sommeliera Siniše Škaberne koji je svojim upečatljivim stilom, kao da je upravo došao s Montmarta, vodio degustaciju spajajući emocije iz filma s onima u čaši.

Svježina Malvazije istarske podsjetila nas je na svježinu ljetnih večeri u kojima uživa mladi protagonist filma Call Me By Your Name proživljavajući romansu života.

Malvazija Gran Cru 2016. se otvara u čaši polako i neočekivano s obratima koji podsjećaju  na prosede oscarovskog kandidata Tri plakata izvan grada. Ovo je dokaz da malvazija može biti ozbiljno vino, višeslojno, da se može piti i sa odmakom vremena, zrelija, što Marijan zahvaljuje 100godišnjim originalnim lozama malvazije. “Baš kao što će ljubitelji filma uvijek otkrivati nova lica ovog iznimnog filmskog ostvarenja, tako će i vinoljupci uvijek moći otkrivati nove strane naše Malvazije”, rekao je Marijan Arman, komentirajući ovaj spoj vina i filma.

Elengacija i mekoća finih tkanina iz Fantomske niti s Daniel-Day Lewisom kao famoznim londonskim krojačem u naslovnoj ulozi može stati uz bok baršunastom Sauvignon blancu koji nježnost i finoću odlično kombinira sa čvrstim tijelom.

Teran Reserva 2015., prvo nas zavodi aromama šumskog voća, no zatim slijedi na nepcima crescendo robustnog i markantnog tijela. Baš takvu mijenu doživljaja pruža i film I Tonya koji furioznim tempom uz zanimljivu kompilaciju rock numera donosi životnu priču Tonye Harding, prve američke klizačice koja je izvela trostruki axel. Ovo vino kao i Tonyu teško možete zaboravit.

I na kraju Muškat bijeli, poluslatki, nježnih cvjetnih i voćnih aroma koje nas svojom harmonijom decentno odvode u sanjarenje o tihim, a opet uzbudljivim svijetovima fantastike kakve donosi ovogodišnji oscarovski laureat Oblik vode.

Doris i Ivan Srpek

Ako ste slučajno propustili ovu večer, nije sve izgubljeno. Svratite u Bornstein gdje ćete pronaći vina Marijana Armana, natočite nešto fino u čašu i prepustite se nečemu s oscarovskog repertoara. Kažu da oscarovske filmove treba gledati, a to da vino treba piti, nikad i nije bilo upitno.

Tekst : jelena Bulum

Fotografija: Rene Karaman