Vina Grgurević u Red Red wine baru

U nedavno otvorenom Red Red wine baru u Zagrebu (Hebrangova 30), koji vode Bruno Elezović (Karaka) i njegov sin Luka, održana je vođena degustacija vina Grgurević iz Janjine na Pelješcu.

DSC_1637

Mladi vinar, mag. ing. hort. Anto Grgurević predstavio je četiri etikete: Barrlie 2014 (rukatac, sur lie, barrique); Plavac mali Selekcija 2013; Gran crue familia 2013 (plavac mali, crljenak, dobričić) i kao poseban kuriozitet Plavac mali sivi 2014 od istoimene rijetke sorte.

Grgurevići se vinarstvom bave već pet generacija, a proizvode prilično male količine, jer je njihov moto – kvaliteta a ne kvantiteta. Imaju 1,85 hektara vinograda na položaju Krive njive s nešto manje od 17.000 trsova.
Želeći prikazati prirodnost i tradicionalnost svojih vina, Anto Grgurević je neke od butelja zalio pčelinjim voskom, pa je njihovo otvaranje plamenikom, pred degustatorima, bilo posebna atrakcija. Etikete okruglog oblika također su jedinstvene kao i njihova vina, pa su prije četiri godine nagrađene za dizajn na županijskoj Festi od vina.

DSC_1619

Uz vrlo svježi, niskoalkoholni Plavac mali sivi (11,5%), na kušanje su ponuđene malostonske kamenice, a uz Gran crue familiju poslužena je tradicijska slastica mantala, od ukuhanog mošta i pšenične krupice, obložena aromatičnim konzervansom – lovorovim listom.

S obzirom na male količine, Grgurević vina uglavnom se prodaju na kućnom pragu (što je i želja mnogih vinara) ili rezervacijom određenog broja boca, a cijene im se kreću do 75 kuna za kvalitetna i iznad 75 kuna za vrhunska vina.

Bila je ovo nadasve zanimljiva i ugodna vinska promocija, a otac i sin Elezović najavljuju da će ih uskoro biti još u njihovu Red Red wine baru.

Mustafa Topčagić / Foto: Rene Karaman