Vinarija Perak – Kutjevo

Kada pričamo o vinarstvu, često spominjemo termin obiteljska vinarija. Nema taj izraz ustvari pravo objašnjenje; primjerice imamo privatnu vinariju koju vodi obitelj, ali proizvodi milijun boca godišnje što je za Hrvatske prilike jako puno… je li to još uvijek obiteljska vinarija ili nije? No dobro, to niti nije  tema ovog teksta.  Tema ovog teksta je vinarija Perak koja nam može poslužiti kao obrazac za termin obiteljska vinarija. Ova vinarija je to u svakom pogledu.

Dakle, 12-ak hektara vinograda s tendencijom širenja. Glavna sorta, naravno, graševina – s oko 70 posto od ukupne proizvodnje. Podrum u Kutjevu. U biti, s par rečenica možemo opisati vinariju Perak… Da, možemo, ali to ipak nije tako; iza naziva “vinarija Perak” krije se fascinantna obitelj. No  krenimo nekim redom. 

Ivica Perak i Maja Čorak Perak

Pater familias Ivica Perak… Dakle, Ivicu znam jako dugo, još dok je bio glavni enolog Kutjeva d.d. i već tada je radio čudesna vina. O Ivici Peraku mogla bi se napisati knjiga ili bolje snimiti film. Nećemo previše zadirati u njegov život, ali recimo samo da je mogao biti gradonačelnik, ali nije htio, nudili su mu i mjesto u ministarstvu, ali ni to mu nije bilo interesantno; on je jednostavno želio stvarati vino. Kad sam čuo da su ga u Kutjevu stavili u upravu pa je dobar dio vremena morao provoditi u uredu, znao sam da to neće dugo ići. Gledajući iz današnje perspektive, mi konzumenti moramo biti zahvalni tadašnjim voditeljima te velike tvrtke jer je taj postupak vjerojatno ubrzao stvaranje samostalne vinarije Perak. Ivica Perak po mom mišljenju spada u sam vrh hrvatskih enologa, ali doslovno u sam vrh. Ima izuzetno znanje kada je vino u pitanju, doslovno profesorsko; međutim uz sve to znanje on je ostao vrlo skroman čovjek s kojim je vrlo lako komunicirati. Njegovo znanje je toliko da sam jednom prilikom rekao kako njihove vinske prezentacije mora voditi njegova kćer Maja jer Ivicu ponese priča o vinu i vrlo brzo ta priča postane toliko stručna da to ljudi koji nisu u vinskoj struci teško mogu pratiti, ali da uz njega možete puno naučiti, to je sigurno. Ivica ima vrlo jasno postavljene stavove i ciljeve i ne odustaje od toga;  i da, ne zanimaju ga previše trendovi, oni dolaze i prolaze, a dobro vino je uvijek dobro vino.

Naravno najveća mu je podrška u toj priči njegova supruga Željka,  vrlo poslovna, ali i samozatajna žena. Ona je sveprisutni dobri duh vinarije, ali pomalo i onaj glas razuma koji kreativce oko nje ipak stavlja u neke normalne okvire. To, naravno, nikako ne znači da ona sama nije kreativna; baš naprotiv, kada uoči dobru priliku, itekako će riskirati, ali vrlo rijetko će napraviti grešku. Takvu osobu trebate u svakom poslu. 

obitelj Perakobitelj Perak

Tu dolazimo do Ivana i Maje, brata i sestre  Perak. Ivan se opredijelio za enologiju  što podrazumijeva vinograde i podrum, a Maja je polako preuzela prodaju i marketing. Ivan ima tu sreću da može stasati i učiti od oca koji je doslovno enciklopedija enologije i ne sumnjam da će i sam postati izuzetni stručnjak. Njegovo vrijeme tek dolazi i vjerujem da će uskoro biti tekstova koje ću počinjati s njegovim imenom. Maja je, za razliku od brata koji uči od oca, vrlo brzo morala sama zaplivati vodama prodaje vina koje nisu nimalo jednostavne i uz to hvatati konce u promociji. Ako je i bilo grešaka na početku, sada to radi kao da ima iza sebe silne godine iskustva. 

Ivan Perak i Maja Čorak PerakIvan Perak i Maja Čorak Perak

Nadam se da sam vam uspio barem donekle približiti obitelj Perak. Međutim, ono najbitnije je njihovo zajedništvo, a to je gotovo nemoguće opisati, to morate doživjeti. Sve odluke donose se zajednički, svako se mišljenje uvažava. Poštovanje između njih je ogromno i stvara divnu obiteljsku harmoniju, a skromnost i radišnost su najizraženije osobine kod svih Peraka, koji svoju obiteljsku vinariju stvaraju polako, korak po korak, ali sigurno i bez velikih stresova.

Dakle sada već postoje 8 godina i stekli su ime, postali brend koji ima najbolji omjer cijene i kvalitete jer kvaliteta je iznimna, a cijene… Pa neću reći premale, ali…  Međutim, kao što kaže Ivica, vino mora biti dostupno svima i bolje da se proda za normalnu cijenu nego da stoji za puno veću. 

Sada, kad su stvorili ime, krenuli su polako u uređenje podruma. Nedavno su dogradili još jedan dio gospodarskih zgrada, tako da si olakšaju rad u samom podrumu čiji kapacitet sada premašuje njihove trenutne količine vina. 

Trenutno je u izgradnji i nova kušaona kao i smještaj od nekoliko soba koje su da drugoj lokaciji, to jest u samom centru Kutjeva. Tako da će vrlo brzo biti vrlo konkurentni i kad je vinski turizam u pitanju. Već sad su poznati kao iznimni domaćini kojima ništa nije teško kada je gost u pitanju. Kada zaokruže tu cjelinu, kaže Ivica da bi bio zadovoljan da 30 posto svoje proizvodnje prodaju na kućnom pragu i to zvuči prilično realno.

Kad smo kod vinskog turizma, moram vam otkriti i malu tajnu… Ivica radi fantastične kulene koje možete probati na degustacijama u njihovoj vinariji. Tako da korak po korak, polako, ali sigurno oni postaju vinarija zbog koje se dolazi u Kutjevo i pred njima je iznimna vinska budućnost. 

No da se dotaknemo malo i  vina. Dakle, Ivica je perfekcionist u podrumu i takva su mu i vina; čista, sortna, bez ikakve mane, uvijek fino izbalansirana. Njegovu stilistiku ćete vrlo brzo naučiti prepoznavati, ali ono što treba posebno naglasiti je osjećaj  za harmoniju kiselina, šećera i alkohola tako da čak i kad ima mrvicu više alkohola on vam ne smeta; dapače, daje ugodnu toplinu tom vinu. Vina su, onako, baš fino zaobljena i elegantna, a opet s dosta svježine da vam ne dosade i sa svakim gutljajem otkrivate neku novu senzaciju. 

Ako moram posebno izdvojiti neko njihovo vino, tada je to sigurno njihov pjenušac od graševine, zatim ledena berba, naravno, od graševine i njihova graševina Mitrovac – izuzetno vino. Međutim, trenutno se u njihovom tankovima školuje jedan Chardonnay iz  berbe 2020.; iznimne je  kvalitete i jedva čekam da ga stave u bocu.

Što reći na kraju? Ako želite doživjeti pravu obiteljsku vinariju, pravac Kutjevo, u vinariju Perak!

Silvija Munda

Fotografija: Silvija Munda, arhiv Perak, Rene Karaman