Vinarija SIBER, Erdutsko vinogorje

Obitelj Siber ima tri ljubavi i strasti – svoju djecu i unučad, obiteljski stomatološki poziv i erdutski vinograd: Na malenom brijegu! Ostavljajući sinovima nekoliko desetljeća vođenu vrhunsku stomatološku ordinaciju u Osijeku, Dušica i Mladen Siber svoj su novi izazov pronašli u Erdutu, otkupivši na zalasku prošlog stoljeća nekoliko hektara vinograda i vinove loze. Nedugo zatim su iz talijanskog Raushedoa, jednog od dva najpoznatija europska rasadnika, u erdutski vinski raj, u prekrasni dunavski meandar donijeli kraljevske sorte, Cabernet Sauvignon i Sauvignon Blanc. Precizno, filigranski, kao i u prethodnom poslu, stvorili su ubrzo vrhunsko grođe i vrhunske butelje vina, šireći se postupno na 10 hektara i jačajući izazove uzgojem Muškata žutog, kreirajući cRose, potom i prvi pjenušac na ovim prostorima. Struka je ubrzo prepoznala plemenitu i odmjerenu vinarsku ruku, a dodjelom brojnih priznanja i nagrada, sve do srebra i bronce na londonskom Decanteru ’17. godine. “Tajna dobrog vina je u dobrom grožđu”, više je puta ustvrdio Mladen Siber, dodajući kako se upravo cjelogodišnjim radom i brigom o vinogradu i vinovoj lozi, može dobiti vrhunski proizvod. Danas su vina obitelji Siber na vinskim kartama u svim najboljim restoranima Hrvatske, od Osijeka, preko Zagreba do Dubrovnika. Pa ipak, imajte na umu, obiteljski posao i strast nisu industrijska proizvodnja, već ljubav i stvaranje, a što uvjetuje ograničene serije vina Vinarije Siber. I morate biti brzi.

Vinograd Na malenom brijegu Vinarije Siber, prostire se na 10 hektara sjajne i kvalitetne zemlje globalno prepoznatog erdutskog vinogorja. Vinograd je zagrljen Dunavom, u naručju zacjelo najljepšeg dunavskog meandra, blago nagnut u smjeru od sjevera prema jugu, na rubu slikovitog mjesta Erdut, na samoj granici sa Srbijom, nedaleko  Mađarske.

Na nadmorskoj visini od 150 metara, vinograd je obnavljan novim nasadima ’03. i ’09. godine. Specifičnost mikroklime vinograda, uvjetovane nadmorskom visinom i blizinom Dunava, moćne europske rijeke, zrcali se u činjenici kako Na malenom brijegu broji jednaku količinu sunčanih dana u godini poput najjužnijeg hrvatskog grada Dubrovnika. Dolaskom u vinograd, osim vina ne propustite brojne vidikovce s obala Dunava, prekrasnu prirodu kojom je zaogrnut Erdut. I dodajmo još nekoliko činjenica, postojanje starog podruma ukopanog u erdutski brijeg, sa stalnog temperaturom od 13 celzijevih stupnjeva, kao i kušaonicu vina, a koja može primiti velika društva ljudi dobre volje.

Vinarija Siber, u vinogradu Na malenom brijegu u Erdutu, ima i kušaonicu vina, sjajnu terasu, sjenicu s roštiljem i pripadajući zatvoreni prostor, a namijenjen svim namjernicima, ljubiteljima vrhunskog vina, koji se ondje mogu zabaviti i opustiti, uživajući u svakom dahu vrhunskog krajolika vinove loze. Kušaonica može primiti oveće društvo između 15 i 20 osoba.

Vinarija Siber proizvodi 6 vrsta vina, bezuvjetno vrhunskih, a od kraljevskih sorti grožđa, iz talijanskog Raushedoa, jednog od dva najpoznatija europska rasadnika. Vinarija Siber, iz erdutskog vinogorja s ponosom predstavlja:

CABERNET SAUVIGNON – SAUVIGNON BLANC – MUŠKAT ŽUTI – ROSE  & PJENUŠAC CROSE – PJENUŠAC SAUVIGNON BLANC

Erdutsko vinogorje obuhvaća prostor između Drave na sjeveru i Dunava na istoku, dok s juga i zapada graniči s područjima gradova Vukovar i Vinkovci. Glavnina vinograda nalazi se na obroncima.  Na uzvisinama uz Dunav vinova se loza uzgajala i za vrijeme vladavine Rimljana. Vino se na ovom području oduvijek cijenilo, unosile su se nove sorte te proširivale površine pod vinogradima. Smatra se da je vinovu lozu u ove krajeve donio rimski car Probus .

[fvplayer src=”https://youtu.be/z-aqGR_5yzU”]Tekst i fotografije: Siber