Vino & Kino: Vina Galić i Sontacchi predstavljena uz kultne scene s glazbom Ennija Morriconea

S opusom od preko 400 filmova za koje je napisao glazbu, mnogi se slažu da je Ennio Morricone jedan od najvećih filmskih skladatelja svih vremena. Nije ništa čudno da su organizatori za svibanjsko izdanje Vina & Kina (prvi utorak u svibnju) inspiraciju pronašli upravo u ovom velikom maestru.

U goste su stigle 2 vinarije iz Kutjevačkog vinogorija, vina Galić i vina Sontacchi koje, unatoč razlikama u veličini, stilu i tehnologiji, njeguju jednu zajedničku osobinu: svakom vinu pristupaju kao da im je jedino u kući.

Ove dvije vinarije dobrosusjedskih odnosa odabrale su za velikog maestra Morriconea 5 svojih etiketa, filmski znalac Martin Milinković napravio je odličan odabir poznatih filmova s manje poznatim glazbenim temama i obrnuto, a u vinoteci i wine baru Bronstein su se jako dobro snašli s pripremanjem sljedova zalogaja za svako vino.

Krenimo redom.

Galić Rosé 2018. kupaža cabernet sauvignona, merlota i crnog pinota jedno je od najpoželjnijih roséa ove godine. Jednostavno vino koje možete piti uvijek i svugdje posebno s dolaskom ljetnih temperatura. Pratila ga je scena iz filma „Nemilosrdni gadovi“ (2009.) uz pjesmu „Un amico“.

Sontacchi Graševina 2018. suho i svježe vino, ekološki proizvedeno, bilo je pratnja „Nedodirljivma“ (1987.) Briana De Palme i sceni obračuna s Al Caponeovim ljudima na kanadskoj granici prilikom ilegalne primopredaje alkohola. Zbog pristupačne cijene i savršene pitkosti, mnogi će u ovoj graševini nači savršeno ljetno osvježenje.

Pošip Ego by Slaven Jeličić 2018. prvo vino dalmatinskog brenda iz vinarije Galić je eksplozija okusa koju trebate probati čim prije. Vrlo je impresivno kao i glazba koja je uz njega svirala: glazbena tema „Chi Mai“ iz francuskog filma „Le Professionnel“ (1981.). Ovo je vino za posebne prilike.

Sontacchi Cabernet franc 2016. suho vino dozrijevano 12 mjeseci u slavonskom hrastu, organska proizvodnja. Popularni naziv Kitokret vuče porijeklo iz prošlosti kada je poslovođa jednog „šnajderaja“ s 50ak žena svaku večer odlazio kod druge, nakog što bi popio 2 čaše „kitokreta“ – ondašnjeg naziva za crno vino.  Na stranu njegova afrodizijačka svojstva, ovdje se stvarno radi o vinu koje je poželjno gucnuti svaki dan, ali isto tako će bez problema „odraditi“ i neku posebnu priliku. Osim toga, vino je organski proizvedeno, što sigurno ne odmaže. Pratila ga je scena finalnog dvoboja iz vesterna Sergia Leonea „Bilo jednom na Divljem zapadu“ (1968.), a pljesak publike na kraju scene najbolje govori koliko je to bilo moćno.

Galić Crno 9 2015. kupaža caberneta sauvignona, merlota i cabernet franca. Najbolje crno vino iz kuće Galić koje će odležavati još jako jako dugo, prema riječima glavnog enologa Slavena Jeličića. U svakom slučaju ono je vinska investicija u koju se isplati uložiti: kupiti nekoliko butelja i onda svake godine otvarati po jednu i pratiti kako se vino razvija. Vino koji pravi „afficionado“ treba imati u svojoj kolekciji. Tu je još i misterij broja 9, broja koji je u Galić vinariji izuzetno važan, a, nekim slučajem ili ne, pratila ga je priča iz filma „Cinema Paradiso“ (1988.) u kojoj su dvije devetke bile presudne za sreću jednog vojnika i glavnog protagonista Totoa.

O slučajnostima ćemo još malo. Eto nekim slučajem ovo Vino & Kino dogodilo se baš uoči velikog koncerta „The Legend of Ennio Morricone By Ensemle Symphony Orchestra “ koji će se održati 27.05. u KD „Vatroslava Lisinskog“ kao fenomenalna posveta opusu ovog gorostasa filmske glazbe. Među brojnom publikom Vina & Kina u nagradnom izvlačenju odabrana su 4 sretnika koja su osvojili karte za ovaj prelijepi glazbeni spektakl.

Ako se slučajno i vi ljubitelj Morriconea, ako ste slučajno bili na Vinu & Kini, ako ste slučajno pročitali ovaj tekst i ako se slučajno nađete u Lisinskom slušajući ovu predivnu glazbu, tada znajte da to, ipak, nije slučajnost.

Tekst: Jelena Bulum

Fotografija: Julio Frangen