Vino & Kino – Vinarije Stina i Ledinić vina predstavili plavce kakvih nema ni na filmu

Kažu da plavac mali ima tisuću lica, kažu da mu je narav divlja i da je neobuzdan i rustikalan, ali isto tako kažu da u rukama pravog vinara ova sorta daje vina kvalitete kakva se rijetko viđa.

U točnost ovih tvrdnji zagrebačka publika mogla se uvjerit jučer u zagrebačkoj vinoteci Bornstein gdje su se u sklopu događanja Vino&Kino kušali plavci 2 različita stilska izričaja: s jedne strane, Stinini moderni plavci – Bogondon 2017.,  Plavac mali barrique 2013., Plavac mali Majstor 2015.- a s druge strane, plavci pelješkog vinara Željka Ledinića s kojima su ljubitelji tradicionalnih plavaca došli na svoje – Plavac mali selekcija 2013., Plavac mali Prestige 2011. i polusuhi plavac iz 2011.

Degustaciju su pratili isječci iz psiholoških trilera, a odabir filmova objasnila je organizatorica događanja Jelena Bulum rekavši kako tako složena i ozbiljna vina kao što su plavci svoj „al pari“ mogu naći samo u filmovima čiji likovi su psihološki jedanko kompleksne osobe.

Balerina koja „puca“ pod pritiskom visokih očekivanja u filmu Crni labud, talentirani Tom Ripley koji misli da je „bolje biti lažni netko, nego pravi nitko“, patološka lažljivica i kleptomanka Marnie, kreatura majstora suspensa Hitchcocka koja je, usput budi rečeno, svoj izvrsni pandan našla u jednom drugom Majstoru, onom Stininom, podsjetili su na na neodoljivi šarm koji imaju „drugi“ i „drugačiji“, a upravo takvim se plavac deklarira.

Stinina vina kušala su se uz već poznate zalogaje iz Bornsteinove kuhinje, a Ledinić vina uz malostonske kamenice i autentične hrvatske kolače „Bakini poljupci“ čiji svi sastojci dolaze s domaćih OPG-ova.

Publika je svoje zadovoljstvo izrazila interaktivnim sudjelovanjem na ovom događanju pa je pljeskom u nekoliko navrata nagradila Stinine, još uvijek nenadmašne vinske etikete, spontanost pelješkog Brke Željka Ledinića i filmsko znanje Martina Milinkovića koji je publici uz odabrane filmove otkrivao pikanterije iz filmske industrije. Za kraj organizatori poručuju da je u pripremi već i Božićno izdanje Vina & Kina.

 

PR: Jelena Bulum