Vinolog znalački i s entuzijazmom spaja vinare i potrošače

Zagrebačka kuća Vinolog počela je s radom 2010. godine kao mali trgovac vinima, da bi danas prerasla u jednog od vodećih vinskih trgovaca u Hrvatskoj. To je rezultat spoja želje, mladosti, znanja i iskustva.

Vinolog je tvrtka iz Zagreba koja u nas, nastojeći potrošačima ponuditi vino više do visoke kakvoće a po primjerenim cijenama, djeluje na način da u dogovoru s vinarijama kreira i realizira vino u skladu sa svojom poslovnom politikom. Uz to što je u proizvođačkom smislu uključena u vino od grožđa do butelje opremljene svojom etiketom, ta kuća bavi se i uvozom i izvozom vina te plasmanom ne samo vlastitih vina pod svojim etiketama i vina što ih sama uveze, nego i plasmanom vina raznih hrvatskih proizvođača pod njihovim originalnim etiketama. U Vinologu su, poduzetnica Jelena Balog, te Saša Zec, enolog i direktor tvrtke s dugogodišnjim stažem u marketingu i prodaji vina.

– Mi imamo nešto vlastitih vinograda, konkretno riječ je o oko 2,5 hektara terena, u Iloku. Tamo su zasađeni graševina i cabernet sauvignon. Grožđe je prerađeno u tamošnjem podrumu u optimalnim uvjetima i pod punom pažnjom enologa, graševina iz berbe 2017. koja je naša prva komercijalna berba, već se nalazi na tržištu, a cabernet sauvignon, također iz 2017., još dozrijeva u bačvicama – kaže Saša Zec.

A Jelena Balog dodaje:

– U planu je širenje s vinogradima, ne nužno u Podunavlju, naime u izgledu su neke parcele u Istri i Dalmaciji. U asortimanu imamo dvije linije, jedna je Lectus, a druga Éclat. Vina Lectus namijenjena su širem tržištu i maloprodaji u trgovinama, a Éclat je marka predodređena za ugostiteljstvo, tj. hotele, restorane, kafiće, odredište je dakle HORECA.

Unutar Lectusa je kapljica od graševine iz Iloka, zatim od rajnskog rizlinga , pa od malvazije istarske i od plavca maloga. Cilj nam je da linija Laectus postane cijela u kategoriji vrhunskih vina, a po cijeni najprihvatljivija i povoljnija za potrošače na našem tržištu. A unutar Éclata su zasad chardonnay, te plavac mali. Možemo se pohvaliti da je Éclat chardonnay 2013 prošle godine nagrađen brončanom medaljom na ocjenjivanju Decanter World Wide Award, a da je Lectus malvazija 2017 ove godine od Decantera dobila također broncu.

Vina s kojima radi Vinolog u maloprodaji su na policama značajnijih trgovačkih lanaca. U usporedbi s maloprodajnim cijenama Lectusa koje se kreću od 40 do 50 kuna, Éclat (što znači sjaj) je skuplji, tu bi mpc. išao do stotice pa i nešto više kuna.

U ponudi Vinloga su i originalna vina  od više manjih hrvatskih vinogradara/vinara, konkretno Vina  Papak, Vina Rota, Veralde, Jakovca i još nekih drugih znamenitih vinara Hrvatske.

Od uvoznih, tu su vina iz podruma glasovitog pjevača Andreje Bocellija (Tenor Red od cabernet sauvignona, merlota i sangiovesea, pa chianti classico, ali i prosecco iz Valdobbiadenea i Pinot grigio iz Furlanije) zatim vina od primitiva iz Salenta u Italiji, pa vina grupe francuskih vinara Vignerons Calatans (chardonnay, sauvignon, muškat, merlot, cabernet sauvignon, syrah), zastupljeni su i Španjolci i to preko kuće Paniza i to u različitim nivoima tj. od crianze do gran reserve, a i preko kuće Abadia del Roble iz La Manche, kao najbolji omjer cijene i kvalitete među uvoznim vinima nižeg cjenovnog razreda na hrvatskim policama.

Ima nešto i za ljubitelje šampanjaca, s time da je najnovija akvizicija u koju Vinolozi polažu velike nade šampanjac Charles Collin u više varijanti npr. Champagne brut Côtes de Bar, Blanc de blancs, Rosé brut, Blanc de noirs brut.

– U planu Vinologa je proširiti aktualnu ponudu i na neka vina koja su ponešto drukčija od uobičajenih u smislu tržišnog pristupa, naglasak je na lepršavim i posebno atraktivnim etiketama kojima bi se htjelo privući više pažnje kod mladih – rekao je Saša Zec, koji je u suradnji s firmom CestAgram, na Štrosu na zagrebačkom Gornjem gradu osigurao lijepu pozornicu za stalnu promociju vina pod nazivom Dani otvorenih butelja…

Tekst:  Željko Suhadolnik, revija Svijet u Čaši

Reviju Svijet u Čaši možete pratiti na linku