Vinstrin en primeur kušanje mladih malvazija berbe 2016

U organizaciji udruge Vinistra i Udruženja vinarstva, u Hotelu Esplanade Zagreb, održano je šesto po redu en primeur kušanje mladih malvazija berbe 2016. Preko pedeset istarskih vinara, proizvođača vina malvazije istarske, predstavilo je svoje proizvode,  a pridružili su im se i proizvođači žlahtine.

Na vinistrinom en primeuru predstavili su se: Agrolaguna, Anđelini, Arman F., Arman M., Vina Banko, Banko Marijan, Benvenuti, Capo, Cattunar, Damijanić R. ,Damjanić I. Degrassi, Deklić D. Demark, Dvorac Belaj, Fakin, Ferenac B. Ferenac G. Fiore vina, Franković, Geržinić, Ivančić M. Kabola, Kozlović, Legović, Vina Matošević, Matošević M, Medea vina, Mihelic – Ghira, Pervino, Pino Rossi, Poleis, Poletti, Prelac, Prodan, Radovan, Ravalico, Ritoša, Rossi, San Martino, San Tommaso, Sirotić D., Sošić, Terzolo, Tomaz, Trapan, Vina Zigante, Vivoda, Zigante d.o.o., PZ Vrbnik.

Gianfranco i Antonella Kozlović

Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre naglasio je kako je berba 2016 godine za istarske vinare bila vrlo uspješna te da će vina biti kvalitetna i zanimljiva. Istarska vina berbe 2016 biti će strukturirana  svježa i nešto više aromatična nego što su to bila vina iz berbe 2015., dodao je Nikola Benvenuti.

Nikola i Albert Benvenuti

Istarsku berbu malvazije predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, istaknuvši kako je 2016.  godina za Malvaziju istarsku bila meteorološki vrlo povoljna godina,  relativno sušna, ali i dovoljno kišna u određenom periodu ljeta kada je lozi to bilo  najpotrebnija,  te dodao

 „Dozrijevanje je započelo uobičajeno, berba je također bila redovita (sredinom rujna). Vina su okarakterizirana tipičnim bojama za Malvaziju istarsku (svijetlo žuta sa zelenkastim odsjajima). Intenzivnih i izraženih voćnih mirisa: jabuka, kruška, breskva, zrelo voće, tropsko voće. Okusno malvazija iz berbe 2016 harmonična su i skladna vina. Udio šećera u grožđu nešto je malo povišen, što znači da imamo strukturno puna vina. Malvazija istarska berbe 2016 izražene je voćnosti, prepoznatljivih boja i okusno uravnotežena. Možemo zaključiti da je berba 2016 bila sjajna i da uživamo u vinima koja su okom, nosom i okusom fantastična“.

Žlahtina je također imala vrlo povoljnu klimatološku godinu. Već godinama prepoznatljiv karakterističan lagani i pitki okus Žlahtine ponovo je izražen i u berbi 2016. Dakle nježan i diskretan miris i okus, manji postotak alkohola, svježina i pitkost karakteristike su Žlahtine iz berbe 2016., istaknuo je Sandi Paris.

Uz mlade malvazije i žlahtinu na en primeuru svoje proizvode, maslinovo ulje predstavila je  OL Istria, a Istarske sireve predstavio je Špin.

Potporu istarskim vinarima svojim dolaskom dali su prof.dr.sc. Davor Romić, potpredsjednik Saborskog Odbora za poljoprivredu, Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

PR: laurusdan

Fotografije: Rene Karaman