Wine tuesday: Mlado Međimurje u Bornsteinu

U utorak 20.11.2018. drugo izdanje Wine Tuesday, u suradnji sa portalom Menu.hr, donijelo nam je perjanice međumurskog gorja i njihova mlada vina… U Vinoteci i wine bar-u Bornstein šest respektabilnih vinara osobno nam je predstavilo svoj  izbor mladih vina.

Cilj nam je bio kušati i ocijeniti mlada vina koja su netom brana i svi nose godište 2018. Vina su bila predstavljena gostima Bornsteina, sommelierima, vlasnicima restorana i barova, te predstavnicima medija.

Vina su izuzetno lagana, lepršava i pitka. Odlikuje ih mineralnost, voćnost i svježina.

Obitelj Dvanajščak – Kozol jedna je od mlađih obitelji vinogradara i vinara u Međimurju. Nastavljajući tradiciju svojih roditelja Rajka i Zdravko od 1990. do 1992. zasađuju svoje prve nasade.

Rajka, Zdravko i kćer Tea imaju položen ispit za sommeliere, Tea je sa 16 godina bila najmlađi sommelier u Hrvatskoj.

Obitelj danas obrađuje 8ha vinograda koji su smješteni na odličnim, osunčanim i povišenim položajima u okolici naselja Dragoslavec, pod nazivima Grofovo, Okrugli vrh i Mohokos. Vrh Mohokos nalazi se na 344,40 m iznad mora kao najviša točka Međimurja.

Tea Dvanajščak predstavila nam je cuvee dvije sorte sauvignon i pinot bijeli. Obje sorte brane su oko 15.09.2018. i već sada nam pokazuju svoj potencijal.

Obitelj Preiner – Vinarska je to obitelj koja se već niz godina bavi vinogradarstvom i svakim je danom sve uspješnija i bolja u proizvodnji odličnih vina. Ovu obitelj čine Darko i Štefica Preiner, te sin Nenad i kći Ljerka, a tu je i baka Sabina Preiner.Planovi obitelji Preiner jesu da u budućnosti izgrade novi podrum i kušaonicu, a, kao što sami kažu, želja i planova ima puno, ali će ih svojim radom i ljubavlju prema vinu i ostvariti!

Kušali smo Silvanac zeleni 2018..Grožđe je brano početkom Rujna

 Obitelj Cmrečnjak –  njeguje dugogodišnju tradiciju vinogradarstva i podrumarstva. Prvi obiteljski podrum datira još iz davne 1884. godine, a danas je u njemu smještenja obiteljska arhiva.  Osim sudu tržišta, dostignuća ozbiljnog vinarstva podvrgavaju se i sudu i ocjenama struke, te je obitelj Cmrečnjak od 1993. godine do sada redovito sudjelovala na brojnim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima, osvojivši zavidnu kolekciju medalja i priznanja. Povećanjem nasada i stalni rast potražnje za kvalitetnim vinima obitelji Cmrečnjak zahtjevali su već 2002. godine gradnju novog podruma.

Kušali smo Rizvanac..Grožđe je brano oko 21.08.2018.

Obitelj Kocijan – njeguje vinograde koji se nalaze na lokacijama u Banfiju i Orehovčaku te iz njih proizvodi odlična bijela vina sorti pušipel, graševina, chardonnay, rajnski rizling, sauvignon, traminac mirisavi, kupažu Štrigovska zvona te crveno vino cabernet sauvignon.

Kušali smo chardonnay. Grožđe je brano 03.09.2018.

Obitelj Štampar i njihova vina počinju svoj život već u vinogradu, kako nekad – tako i danas. Počelo se sa svega 3000 trsova jedne sorte, u starohrvatskoj hrastovoj preši iz 1927. godine i jedva nekoliko trošnih bačava u malom podrumu. Danas, u stalnom traganju za savršenstvom spoja tradicije, znanja i inovacija, Štampari izbirljivom i zahtjevnom tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti Vinogorja Međimurje.

Kušali smo Silvanac zeleni. Grožđe je brano 15.0.09.2018.

Obitelj Kunčić – Smještena je u mjestu Banfi na zadnjim metrima sjeverozapadne Hrvatske. Granična crta sa Slovenijom prolazi preko dvorišta i kuće obitelji Kunčić, a s terase njihove vinarije prolama se pogled na krajobraz slovenskog Pomurja i nešto udaljeniju Mađarsku.I podrum i vinogradi ogledni su primjer marljivog i brižnog pristupa vinarstvu te neprekidnog ulaganja, što na kraju, naravno, rezultira vinom izvrsne kvalitete.

Kušali smo cuvee chardonnaya, muškata žutog i sauvignona. Grožđe je brano 15.09.2018.

Delicijski dio podržali su:

OPG Mesnica Oletić s tradicijom koja traje već četiri desetljeća nastoje zadovoljiti kupce sa vrlo zahtjevnim standardima u pogledu mesnih proizvoda . Uz svježe meso i vrhunske mesne prerađevine nude i meso divljači te specijalizirane proizvode od mesa divljači  gastronomske kvalitete.

Mesnica Oletić ima dvije mesnice , u Varaždinu, Zagrebačka ulica 39 i u Šenkovcu, te vlastitu preradu mesa , snabdijeva niz ugostiteljskih objekta širim Hrvatske (lijepe naše).

Sa velikim asortimanom robe svježeg mesa junetine, svinjetine, teletine ,piletine,  mesa divljači : srna, vepar, jelen itrajni suhomesnati proizvodi prerađeni na tradicionalan starinski način.

OPG  Moravec – Nakon što dođete u mjesto Nova Ves Petrijanečka u Varaždinskoj županiji, prateći oznake uz cestu, lako ćete stići i do poljoprivrednog gospodarstva obitelji Moravec. U sklopu njega nalazi se farma sa 150 grla bijelih sanskih koza te sirana u kojoj nastaju najrazličitiji proizvodi od kozjeg mlijeka, primjerice, sirevi sa šarenim paprom i crvenom paprikom, namazi s košticama od buče i vlascem te skuta, dok je osnovni proizvod naravno kozje mlijeko koje se ovdje flašira i koje nosi znak “Mlijeko hrvatskih farmi”.

 

 

PR: Doris Srpek,  vinoteka Bornstein

Fotografija: Rene Karaman  , menu.hr