
Vinski utorak je novi concept Vinoteke I Wine bara Bornstein u zajedničkoj suradnji I produkciji sa portalom za gastronomiju I turizam Menu.hr .
Sastojati će se od vinskih radionica jednom do dva puta mjesečno utorkom, gdje će se prezentirati I degustirati različita vina I pariti sa slasnim zalogajima iz Bornstein kuhinje.
Vina koja će se degustrati uključivati će hrvatski, ali I inozemni asortiman.
Autohtone hrvatske sorte, vina iz svih hrvatskih regija, renomiranih vinara, ali I mladih nepoznatih vinara koji traže svoje mjesto na hrvatskom tržištu.
Uključivati će vina iz svih svjetskih regija, posebno će biti naglasak na authotne sorte, poznate svjetske regije, ali I na regije, vinare koji nisu zastupljeni na hrvatskom tržištu.
Vinski utorak će pridonijeti edukaciji, diskusiji I mogućnosti da se mediji, novinari, sommelieri, predstavnici gastro blog scene, konzumenti I vinoljupci nađu na istom mjestu , te da imaju svoju platform za diskusiju.
Prvi vinski utorak održao se 09.10.2018. u najstarijoj vinoteci I wine baru Bornstein, pod nazivom Vina Novog svijeta – Australija
Kušala su se vina vinarije D’Arenberg koja je već 15 godina pristuna na hrvatskom tržištu. Vina D’Arenberg vinarije uvozi I plasira tvrtka Bin 19 d.o.o. iz Zagreba u vlasništvu australca Ivana Srpeka.
D’Arenberg vinarija službeno je osnovana daleke 1912 godine, na jugu Australije u regiji Maclaren Vale. U vlasništvu je već četiri generacije, a danas na čelu vinarije je vlasnik I glavni enolog I vinar Chester Osborn, koji nastavlja tradiciju, koristeći tradicionalne metode vinarstva I rada u vinogradima.
Prva investicija je bila od prodaje trkačeg konja, po kojemu je nazvano I jedno od prvih vina The Footbolt Shiraz,koje je I dan danas u ponudi vinarije.
2004 g , D’Arenberg vinarija uvršten je u 100 najpopularnijih vinarija u Australiji od strane utjecajnog enologa I engleskog novinara Matthew Jukes.
2018g, Chester Osborn je uvršten u 100 najutjecajnih poslovnih ljudi u Australiji od strane The Advetiser’s list of Sout Australia.
Koncept vinarije se sastoji od proizvodnje, ali I gastronomskog dijela ponude, jer u vlasništvu vinarija ima I restoran vrhunske kvalitete d’Arrys Verandha Restaurant, proglašen 2005g, kao jedan od najboljih restorana u Australiji.
Danas svaki od vinograda vinarije nosi certificate za organsku I biodimnamičku proizvodnju vina od strane organizacije NASSA.
Ponos vinarije je I svakako novoizgrađeni dio podruma I prezentacijskih sala..Dijelo vrhunske moderne arhitekture, zgrada pod nazivom The Cube, koja je službeno otvorena za javnost 2017 godine.
Vinarija je nominirana kao najljepša, u kategoriji najvećih arhitektonskih postignuća u Australiji, te svaki čas očekujemo rezultate glasanja stručnog žirija.
Danas ponuda vinarije broji zaista mnogo vinskih etiketa, ali neke od najpoznatijih su svakako one koje smo kušali na prvom Vinskom utorku u Bornsteinu.
[fvplayer src=”https://youtu.be/nQTcd__eotI”]Kušali smo:
The Stump Jump RSM 2017 – cuvee između sorata sauvignon, riesling I marsanne
The Olive Growe Chardonnay 2017
The Footbolt Shiraz 2015
Tekst: Doris Srpek
Fotografija: Rene Karaman