
Nezaobilazno događanje za sve ljubitelje božanske kapljice i poznavatelje vrhunske gastro scene koje svake godine bilježi sve veći broj izlagača i posjetitelja te podiže ljestvicu izvrsnosti i kvalitete, održalo se u organizaciji Udruženja Kvarner Wines krajem ožujka u Kongresnom centru Exportdrvo u Rijeci.
Glavni „krivci“ za održavanje najvećeg eno-gastro festivala u Rijeci i Kvarneru pod nazivom „WineRi“ su direktor Udruženja Kvarner Wines Žarko Stilin i Ivan Antić, dvojac koji svoju viziju, strast i predanost od 2017. godine uspješno realizira na ovom međunarodnom festivalu, ali i drugim brojnim manifestacijama s ciljem promocije autohtonih sorti vinove loze i bogate vinske tradicije Kvarnera.

Manifestacije poput ove pridonose pozicioniranju Rijeke kao eno i gastro te turističkog odredišta prepoznatljivog u Europi i svijetu.

Uz prigodan ples zvončara, na svečanom otvaranju sudionicima su se obratili predsjednik Udruženja Kvarner Wines Anton Brusić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, direktorica turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Emil Priskić te Ivana Puhelek, predsjednica ocjenjivačkih komisija.

Festival je okupio 111 izlagača s preko 600 etiketa vina iz Hrvatske, Francuske, Italije, Slovenije, Mađarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, dok su Primorsko–goransku županiju predstavljali svi članovi Udruženja Kvarner Wines. Ovaj izniman vinski festival koji je postao mjesto okupljanja kvarnerskih vinara i prijatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja, polako postaje festival vina od autohtonih sorti Kvarnera i Jugoistočne Europe, naglasili su organizatori.
Posjetitelji su imali priliku kušati vrhunska vina, uživati u bogatoj ponudi OPG proizvoda (rakija i likera, suhomesnatih proizvoda, plodova mora, čokolada i pralina, maslinovih ulja) i prisustvovati dodjeli prestižnih nagrada Kvarner International Wine Trophy. Organizacija spomenutog ocjenjivanja prvi put se u 2025. godini organizirala u Vrbniku na otoku Krku u pršutani Gospoja u Primorsko–goranskoj županiji, odnosno na Kvarneru koji nosi titulu Europske regije gastronomije 2026. godine i jedna je od najznačajnijih hrvatskih gastronomskih regija.




U Exportdrvu održana je i promocija gastronomije Rijeke i Riječkog prstena promocijom hrane i vina u organizaciji Turističke zajednice Rijeke i turističkih zajednica Riječkog prstena.
Novost ovogodišnjeg festivala bila je mogućnost kušanja rijetkih i ekskluzivnih vina koja su se mogla probati uz nadoplatu, odnosno kupnjom dodatnih bonova. Novitet je bio i odabir najboljeg vina festivala po izboru publike. Kupnjom ulaznice posjetitelji su dobili listiće za glasovanje i bili su u mogućnosti birati najbolja vina izložena na festivalu. Vinarije i natjecatelji su na taj način bili u prigodi osvojiti posebne nagrade.


Kao najava festivalu, održano je niz radionica u Vinoteci Wine&Co u suradnji s Udruženjem Kvarner Wines, Turističkom zajednicom Kvarnera, Hrvatskim sommelier klubom i Regionalnim vinskim organizacijama, poput Bregfest na Kvarneru s Josipom Oriškovićem (Bregovita Hrvatska), Dalmacija na Kvarneru s Monikom Prović (Vino Dalmacija), Slavonija na Kvarneru s Damirom Zrnom (Graševina Croatica) i Najbolje od Kvarnera s Kvarner Wines ambasadoricama – Ines Matić Matešković i Lucijom Matijević. Za vrhunsku hranu koja se izvrsno sljubljivala s kušanim vinima na radionici „Najbolje od Kvarnera“, pobrinula se konoba Feral koja nosi titulu Riječke gastronomske ribarske luke i njezin nadareni chef Aleksandar Salević.

Tijekom održavanja festivala u spomenutoj vinoteci održale su se promocije, prezentacije i masterclassovi poput masterclassa Chardonnay by Kristijan Harjač, predstavljanje najboljih srpskih vina po izboru portala VinoRs (moderatori Viktor Čikeš i Tomislav Jakopović) i masterclassa Griffin.
Uz prezentaciju rada Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i informiranja poljoprivrednih proizvođača i potencijalnih korisnika mjera u poljoprivredi i ruralnom razvoju, održan je tečaj iz Vinarstva pod nazivom „Bolesti i mane vina“. Na tečaju koji je bio namijenjen poljoprivrednicima, vinarima, ali i ljubiteljima vina, isti su imali priliku, kroz teoretski dio, upoznati se s najčešćim i najznačajnijim bolestima i manama koje se mogu pojaviti u vinu, te naučiti kako ih spriječiti i liječiti. U praktičnom dijelu, polaznici su mogli organoleptički upoznati neke od bolesti i mana vina u vodenoj otopini i vinu.




U kino dvorani Exportdrva, Udruga Srce za nju u suradnji s udrugom Women on Wine održala je panel raspravu o zdravlju žena „Menopauza bez tabua“ i „Rani rak dojke i što možemo bolje i zašto ENEA“. Festival je imao humanitarni karakter za pomoć Udruzi Srce za nju koja skrbi o prijevozu žena oboljelih od karcinoma, a posjetitelji su mogli donacijama pomoći udruzi.
Isti su imali priliku kušati vrhunska vina, sudjelovati na edukativnim radionicama i upoznati se s najnovijim trendovima u svijetu vinarstva i gastronomije.
S obzirom na bogatstvo ponude i kvalitetu ovogodišnjeg festivala, s nestrpljenjem očekujemo s čime će nas iznenaditi idući WineRi 2026. godine.
Organizatori su najavili i nova ovogodišnja događanja u narednom periodu:
– 19. – 21.6. – Festival In vino veritas, Punat,
– 22. – 23.8. – Ružica Vinodola, Novi Vinodolski,
– 29. – 30.8. – Dan vina, Vrbnik,
– 30.8. – 6.9. – Ribarski tjedan, Crikvenica i
– 4. – 6.10. – Bela nedeja, Kastav.
U 2026. godini, značajnoj za Kvarner i cijelu gastronomsku Hrvatsku, s obzirom da je Kvarner nositelj titule Europska regija gastronomije, organizatori su obznanili i tri glavna projekta:
1. Međunarodni eno – gastro festival WineRi – 13. i 14. ožujka 2026., Rijeka – https://kvarner.wine/prijava-wineri-2025/
2. Kvarner International Wine Trophy (koji bi ukoliko bude interesa proširili i na destilate i druge proizvode) – 26. i 27. ožujka 2026., Vrbnik – https://kvarner.wine/trophy/
3. Kvarner Wines Route – promocija marketinške platforme, organizacije turističkih ruta i povezivanje svih dionika na geografskom području (proizvođači vina, maslinova ulja, sira, suhomesnatih proizvoda, slatkih proizvoda, događanja i manifestacija, restorana, interpretacijskih centara …) – https://kvarner.wine/vinske-ceste-kvarnera/



Podršku, suradnju i pokroviteljstvo ovogodišnjem Međunarodnom eno-gastro festivalu WineRi dali su: Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Primorsko – goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije, Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Primorsko – goranske županije, Jamnica 1828., Italesse, Boa Group – Renard Gradska Kavana, Apotheca bar, Udruga Srce za nju, Vinoteka Wine&Co, Somnia photobooth, Grobnički dondolaši, Vrbenski sopci, Ružice Vinodola, dBoki, Tent Event, OZF design, Walsimart, Printeo, Viktor web design, G1 Security, Orcus plus, Belveder, niz udruga (WOW, Ružica Vinodola, Belica, Sveta Lucija, Bukaleta, Hrvatski sommelier klub, Europski vinski viteški red, Hrvatska bratovština vinskih vitezova…), općina, gradova, lokalnih turističkih zajednica i hotelske kuće Jadran Rijeka i Botel Marina Rijeka.




Sandra Brambilla
Fotografija: Rene Karaman