Za vikend svi putevi vode u Jasku – svečano otvoreni Dani vina!

08.06.2018. U Jastrebarskom su sinoć počeli Dani vina, a potrajat će sve do nedjelje – 10. lipnja. Otvoreni su obraćanjem potpredsjednika Sabora Siniše Hajdaša Dončića i ispijanjem čaše pjenušca „Pavel“ obitelji Šember, u čemu su se potpredsjedniku Sabora pridružili župan Stjepan Kožić, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, vinska kraljica Lucija Fabek i kuma manifestacije Nives Celzijus.

“Jaska i jaskanski vinari prepoznati su po svojim vinima, a održavanjem ove manifestacije, koju u sljedećim godinama želimo dodatno unaprijediti, nastavljamo i s turističkom promocijom kraja“ , rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Čestitavši plešivičkim vinarima na osvojenim priznanjima za kakvoću vina, posebno ovogodišnjem Svjetskom ocjenjivanju portugizaca gdje su osvojili dvije šampionske titule, župan Stjepan Kožić je podsjetio na tradiciju vinarstva u županiji, rekavši da posebno raduje što se u proizvodnju vina uključuje sve više mladih osoba. „Kvaliteta se prepoznaje, ali kvaliteta se i cijeni! I dalje možete očekivati podršku županije za ono što radite“, rekao je župan.

Prva kuma Dana Vina, Nives Celzijus, poručila je kako joj je ovo jedna od najdražih titula te je pozvala sve da dođu Jastrebarsko. Prisutnima se također obratila i vinska kraljica Lucija Fabek pozvavši djevojke da se prijave na i natječaj za izbor nove Vinske kraljice Zagrebačke županije za 2019. godinu.

Svečano otovorenje uveličalo je i šarenilo prekrasnih narodnih nošnji i uniformi članica i članova kulturno umjetničkih društava, mažoretkinja, vatrogasaca, lovaca, kuburaša i puhačkog orkestra, a koji su dočekali visoke uzvanike, kao i sve goste koji su se sinoć uputili u Jastrebarsko kako bi zajedno sa Jaskankama i Jaskancima svečano otvorili najveću jaskansku manifestaciju. Otvorenju su također prisustvovali brojni visoki dužnosnici među kojima i saborski zastupnici Davor Bernardić, Mihael Zmajlović, Arsen Bauk i Marko Vešligaj, zamjenica i zamjenik župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Hrvoje Frankić te potpredsjednici Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil i Mirza Šabića i brojni drugi, a s ciljem kako bi i ove godine odali priznanje vrijednim jaskanskim vinarima i Gradu Jastrebarskom koji stoljećima njeguje tradiciju vinogradarstva i vinarstva svoga kraja. Naime, povijest vinarstva, kušanja vina i podrumarenja čini Jaskance ponosnima i bogatima. Bogatstvo, koje zemlja, brežuljci i sunce daju svakoj kapi jaskanskog tekućeg zlata, neusporedivo je s bilo čim drugim u gradu, a svake godine može se kušati upravo na “Danima vina”.

Posjetitelji “Dana vina” i ove će godine imati priliku susresti se sa bogatom eno i gastro, kulturnom, turističkom i zabavnom ponudom, a posebno treba istaknuti i Obrtničko turističku izložbu Eko Etno Jaskakoja okuplja proizvođače ekoloških proizvoda, suvenira kao i predstavnike tradicionalnih obrta sa područja grada Jastrebarskog i okolice, pa će uz vrhunska vina biti i prilike kupiti i kušati domaće proizvode.

Po otvorenju, visoki uzvanici obišli su sve vinare te pritom pozdravili članice i članove Puhačkog orkestra VZG Jastrebarsko, Svetojanskih, Klinčaselskih i Krašićkih mažoretkinja, jaskanskih lovačkih udruga, vatrogasaca, Kuburške udruge Okić, jaskanske obrtnike izlagače, anasambla Glazbene škole Jastrebarsko, članice Plesnog studia Instinct te članice i članove KUD-a Lipa Slavetić, Okićka Trešnja, Desinec, Cvijet Cvetković, Sveta Jane, Udruge umirovljenika Jastrebarsko i Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana koji su se gostima sinoć predstavili u najboljem izdanju, kroz pjesmu i ples.

U zabavnom dijelu programa, prvu večer nastupile su Barabe, danas će se za feštu pod šatorom pobrinuti Maja Šuput, u subotu Zvonko Bogdan, a Miroslav Škoro ’’zaključat’’ će šator u nedjelju, 10. lipnja.

Grad Jasrebarsko