Za vina Korta Katarina čak tri Decantera

Svjetski priznate nagrade i potvrda kontinuiteta kvalitete vina

Na ovogodišnjem natjecanju Decanter World Wine Awards, vina brenda Korta Katarina osvojila su tri Decantera među kojima su dvije bronze i jedno srebro. Bronzu je osvojilo vino Korta Katarina Plavac mali – Winemaker’s Selection 2012. kao i Reuben’s Reserve iz 2011., dok je bijelo vino Korta Katarina Pošip 2017. ovaj put zaslužilo srebrni Decanter.

Sorti plavac mali iz proizvodnje vinarije Korta Katarina nije prvi put da osvaja odličja, kao ni svjetski priznatu nagradu Decanter. Sva priznanja i nagrade, a posebno Decanter značajno doprinose misiji prepoznavanja ove autohtone sorte na vinskim kartama diljem svijeta. Jednako je i s autohtonom sortom Pošip koja je na prošlogodišnjem natjecanju osvojila brončanu medalju te je samo jedan bod dijelio od srebra koji je ove godine i osvojen.

„Iznimno smo ponosni što članove žirija kontinuirano oduševljavaju Korta Katarina vina, kako bijela tako i crna, ali i to što radom i trudom kontinuirano stvaramo još bolje proizvode. Ove godine poslali smo tri vina i sva tri su osvojila Decanter što je uistinu veliko priznanje za nas“, izjavio je Ivo Cibilić, direktor vinarije Korta Katarina.

Decanter je svjetski priznata nagrada koja ima utjecaj na tržišni status vina, a njenu relevantnost potvrđuje i žiri koji se sastoji od najistaknutijih vinskih profesionalaca koji su ujedno i poznavaoci pojedinih regija. Među stručnjacima iz cijelog svijeta u žiriju su i ove godine bili i hrvatski sommelieri Siniša Lasan i Mario Meštrović.

Iz godine u godinu broj hrvatskih vina koji sudjeluju u natjecanju Decanter World Wine Awards se povećava, baš kao i broj osvojenih medalja. Tako je ove godine u London poslan rekordan broj uzoraka na ocjenjivanje – ukupno 193 iz svih vinorodnih krajeva Hrvatske.

Vina koja sudjeluju u ocjenjivanju kategoriziraju se prema različitim kategorijama poput regije, boje, sorte, stila, berbe, cjenovnog ranga, sve kako bi se dobile relevantne ocjene vina koja su usporediva.

„Osim vrijednosti koje donosi ova nagrada za položaj vina na tržištu, ista je potvrda za cijeli naš tim kao i motivacija da stvaramo još kvalitetnija vina koja će oduševljavati vrhunske stručnjake, ali i sve ljubitelje Korta Katarina vina“, dodaje Cibilić.

 No, za isprobavanje Korta Katarina vina koja su osvojila nagrade, potrebno je pričekati još malo. Sva tri vina nalaze se još u podrumima Korte Katarine, a prvo koje će biti spremno za kušanje je – Pošip.

PR: mint – media