Zašto slavimo Martinje?

Saznajte koliko znate ili ne znate o danu omiljenom među vinoljupcima

Približava nam se Martinje, dan na koji slavimo kvalitetnu kapljicu vina, ukusnu hranu i naravno, druženje. Provjerite koliko znate o ovom blagdanu kao i vinu kojeg slavi.

1. Martinje obilježavamo 11. studenoga dan kada je pokopan Sveti Martin, zaštitnik vinograda i vinogradara.

a) DA

b) NE

Točan odgovor je DA. Sveti Martin se rodio u današnjoj Mađarskoj, otac mu je bio časnik rimske vojske. Njegovo je ime poteklo od boga Marsa (bog rata). Nakon vojne karijere se zaredio i 370. godine postao biskup grada Toursa. Iznimno je cijenio seljake i rad na zemlji te je često kritizirao bogate slojeve društva. Umro je 397. godine, a pokopan je 11. studenoga i taj dan obilježavamo kao Martinje.

2.  Postoji legenda koja kaže da je Sv. Martin veoma volio vino i da je sam bio vinogradar te da se pred imenovanjem za biskupa skrio među:

a) konjima

b) guskama

c) kokošima

Odgovorili ste b? Odlično, to je točan odgovor. Naime, legenda kaže da se Sveti Martin skrio među guskama koje su ga izdale svojim graktanjem. Znate li da se danas Martinje više slavi i obilježava u sjevernijim dijelovima Hrvatske gdje se tradicionalno na Martinje uživa u domaćoj gastronomskoj poslastici – guski s mlincima? Također, svog svoje ljubavi prema vinu, Sv. Martin uveo je običaj koji se prakticira i danas – krštenje mošta. Ovim se činom mošt simbolički pretvara u mlado vino. U Hrvatskom zagorju ovaj je običaj posebno značajan pa u ceremoniji krštenja sudjeluju domaćin, stoloravnatelj, vinotoča, sudac, kumovi i naravno, biskup.

3. Većina svjetskih vina proizvodi se od najpoznatijih 76 vrsta grožđa.

a) točno

b) netočno

Ova je tvrdnja netočna jer se većina svjetskih vina proizvodi od 12 najpoznatijih vrsta grožđa (šest crnih i šest bijelih). Vrste vina odgovaraju određenoj hrani i pri odabiru butelje treba pripaziti na dobru kombinaciju koja će nadasve istaknuti komponente poslužene hrane i odabranog vina. Primjerice, bijelo će se vino odlično sljubiti s pečenjima poput patke ili mlade teletine, raznih sireva i s bijelim umacima za tjesteninu dok će crno vino izvrsno odgovarati uz jela od crvenog mesa, divljači ili uz umake s rajčicama. Također, važno je pravilno poslužiti vino; bijela se vina serviraju rashlađena – na temperaturi od (8 do 14 stupnjeva C), dok se crna vina poslužuju na sobnoj temperaturi (14 – 18 stupnjeva C). Kako bi vino ostalo dobre temperature potrebno je pravilno držati čašu tj. držite čašu za stalak.

4. Za savršen gemišt potrebno je povezati dva sastojka. Koja?

a) suho bijelo vino                                                        b) voda

c) crno vino                                                                  d) gazirana prirodna mineralna voda Jamnica

Naravno, za idealan okus gemišta koji je neizostavan dio svake priče o Martinju treba povezati suho bijelo vino i gaziranu prirodnu mineralnu vodu Jamnicu. Jamnica će gemištu osigurati svježinu i jedrost  te ugodno razblažuje vino, a time i sadržaj alkohola… (kojeg, naravno, treba konzumirati umjereno i odgovorno). Ukoliko ćete si priuštiti tradicionalnu proslavu Martinja, na vašem će se meniju naći nešto masnija hrana (poput spomenute guske s mlincima) što može izazvati osjećaj težine. Prirodna mineralna voda, zahvaljujući svom mineralnom sastavu, prirodno olakšava probavu, osvježavajući nas i kao „digestiv“.

Uživajte odgovorno u okusima Martinja i lakoći koju ćete osigurati uz gaziranu prirodnu mineralnu Jamnicu.

Jamnica