Peršurić & WOW

U nedjelju 24.studenog 2109. u podne, u prekrasnom novootvorenom prostoru Meetings With Style, na prestižnoj adresi Jurišićeva 2a (prvi kat) – dodijeljena je oposljednja nagrada za WOW pjenušac godine –  koja nije bila dodijeljena na njihovoj već tradicionalnoj dodjeli u restoranu Balon, u lipnju 2019.  Okupili su se novinari, članice udruge WOW i gosti, a iz Istre je ovom prilikom dopustovala Ana Peršurić Palčić.

Udruga WOW/Žene i vino, popularne WOW-ice, aktivno i intenzivno su angažirane na području kulture stola – a članice intenzivno promoviraju vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i – osobito – žensku snagu u vinu. 

Već od ljeta 2011. godine, WOW udruga uspješno organizira vlastitu itekako afirmiranu i svake godine željno očekivanu akciju i nagradu – pod nazivom ŠTO ŽENE ŽELE.  Taj je WOW izbor zamišljen u tri razine selekcije. Uprvoj razini izbora svake godine drugi sommelier, svojevrsni vinski „kustos“, selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom  šećera) i pjenušci.

Do sada su vinski selektori bili sommelieri Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos  – a ove godine je ta dužnost pripala Filipu Saviću. Sommelieri/stručnjaci koji stvaraju listu apsolutno su autonomni u svom radu i nitko im se ne miješa u početni izbor od kojeg dalje kreće izborna priča.

U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 400, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (njih 12).

U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa „Grupa“, a svekupni pobjednik svake godine putuje u režiji WOW-ica u jednu vinsku regiju svijeta. Do sada je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji a predstavnica Meneghettija u Toscani. Alen Bibić je 2017. pobijedio sa svojim prošekom Ambra, no zbog obveza nije otputovao na svoje nagradno putovanje.

Ove godine za WOW nagrade finalno je odlučivao žiri u sastavu: ugledna sommelierka Karin Rupena Perdec (predsjednica žirija), Ines Matić (sommelierka) i Doris Srpek (suvlasnica vinoteke i wine bara Bornstein). One su izabrale pobjednike u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika.

  • U finale su ušli:

Bijela vina: Meneghetti White 2017,  vinarije Meneghetti; Grimalda bijela 2015, vinarije Matošević i Škrlet 2017 vinarije Voštinić- Klasnić. A pobijedio je Meneghetti White 2015

Ružičasta vina: Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti i Rose Galić 2017, vinarije Galić. A pobijedila je Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti

Crvena vina: Fuga 2015, vinarije Dobravac; Santa Lucija crna 2015, vinarije Kozlović i Il Primo 2015, vinarije Fakin. A pobjedio je Il Primo, vinarije Fakin.

Desertna vina: Muškat Momjanski, vinarije Prelac i Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker. A pobijedila je Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker.

Ovogodišnji ukupni pobjednik je Il Primo, vinarije Fakin – a pobjednik je u društvu predsjednice udruge prošloga ljeta putovao u Baranju i mađarski Vilanj.

U kategoriji pjenušci, u finalu su bili Blanc de Noir, vinarije Peršurić  i Pavel, vinarije Šember – a pobijedio je – Blanc de Noir, vinarije Peršurić.  Dodjela je protekla u svečanoj i veseloj atmosferi uz mnogobrojna fotografiranja WOW-ica  za uspomenu na ovaj lijepi trenutak kod domaćice Martine Tretinjak Dananić u prostoru idealnom za domjenke, sastanke, manje konferencije i proslave – Meetings With Style, nadomak Trga Bana Jelačića.

WoW

Fotografije žirija: Silvija Munda

Fotografije dodjele u Meetings With Style: Julio  Frangen