Udruga WOW, Women on Wine, proslavila je šesti rođendan i odlučile što žene žele

Udruga WOW, Women on Wine, proslavila je šesti rođendan, tradicionalno u zagrebačkom restoranu Balon. Uz sve svoje brojne aktivnosti, već šestu godinu zaredom žene iz udruge uspješno organiziraju i sada već afirmiranu i itekako očekivanu akciju ocjenjivanja vina ŠTO ŽENE ŽELE. WOW-ice su aktivno angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina, osobito vinarki i kontinuirano ohrabruju umjereno uživanje u vinu, pa ovom akcijom glasovanja za naj-WOW vino godine rade na promociji izvrsnosti hrvatskih vina i tome da ona postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi.

Članice udruge WoW

Izbor ŠTO ŽENE ŽELE je pomno promišljen i odvija se u tri faze. U prvoj, jedan vinski „kustos“ / selektor odabire vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u četiri kategorije: bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom  šećera) a s te liste članice WOW elektroničkom su poštom glasovale o svojem izboru.

Pobjednik svake kategorije dobiva prekrasnu skulpturicu koju je dizajnirala poznata zagrebačka Grupa, a ukupni pobjednik dobiva još i nagradno putovanje u jednu vinsku regiju svijeta. Udruga tim putovanjem časti vinara a prethodnih godina dobitnici WOW Grand Prixa bili su Gianfranco Kozlović koji je putovao u Bordeaux, Saša Senjković koji je bio u Champagni, Moreno Coronica letio je u Barcelonu i Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju a Frano Milina Bire – u Austriju. Ove godine nominaciju je obavila sommelierka i vlasnica vinske škole Pupitres Jelena Šimić-Valentić a nakon glasanja svih članica i simpatizerki među deset finalista su, kao uvijek, ušla tri bijela, tri crvena, dva ružičasta i dva slatka/desertna vina. Ove godine to su bili od bijelih – Epicuria Chardonnay Domaine Koquelicot 2013, Malvasija dubrovačka Tezoro Crvik 2015 i Rajnski rizling Tomac 2016. Od ružičastih – Rosé Pinkert 2016 i Teuta Prović 2016.

Od crvenih – Plavac mali veliki Tomić 2011,Teran Benvenuti 2011 i Meneghetti Red 2011. Od desertnih/slatkih/predikatnih – Bodren izborna berba bobica 2009 Izborna Berba Bobica 2 i Kozlović Sorbus 2012.

U trećem i izlučnom dijelu odlučivanja, o pobjednicima odlučuje tročlani ženski žiri WOW-ica. Prošle godine su u finalnom žiriju bile tri vinarke a tko će ove godine pobijediti i putovati s WOW u vinoteci i wine baru Bornstein odabrale su žiriranjem na slijepo Jasna Mohor iz MIVA Galerije vina, enologinja Ivana Valić i Daniela Drčec, WSET level

Na dodjeli nagrada i proglašenju pobjednika u Balonu pila su se vina koja su se plasirala u finale i pjenušci Kolarić, a događaju su uz članice udruge i predstavnike medija prisustvovali predstavnici vinarija Tomac, Meneghetti, Kozlović i drugih.

Pobjednici po kategorijama: su – od bijelih Malvasija dubrovačka Tezoro Crvik 2015, od ružičastih Rosé Pinkert 2016, od crvenih Meneghetti Red 2011 a od slatkih Kozlović Sorbus 2012.

Ukupni pobjednik i dobitnik WOW Grand prixa je Meneghetti Red 2011, pa će netko iz vinarije Meneghetti najesen u društvu predsjednice udruge, novinarke Sanje Muzaferije – na put u neku svjetsku vinsku regiju.

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“  ili selektor (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) odabere vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u četiri kategorije: bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom  šećera), s koje elektroničkom poštom sve članice udruge WOW, kao i simpatizerke glasuju o svojem izboru. Selektori su do sada bili ugledni sommelieri Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović i Roko Bekavac, a ove je godine nominaciju obavila sommelierka  Jelena Šimić-Valentić, vlasnica vinske boutique škole Pupitres. U trećem i izlučnom dijelu odlučivanja, u kušanju naslijepo, pobjednike u svakoj kategoriji odabire tročlani ženski žiri WOW-ica koje su „potkovanije“ u vinskom smislu. Pobjednik svake kategorije dobiva prekrasnu skulpturicu koju je dizajnirala poznata zagrebačka Grupa, a ukupni pobjednik dobiva i nagradno putovanje u jednu vinsku regiju svijeta. Prošle godine su u finalnom žiriju bile tri vinarke – Monika Prović, Jasna Antunović-Turk i Ivana Puhelek a tko će ove godine pobijediti i putovati s WOW, u žiriranju na slijepo u vinoteci i wine baru Bornstein odlučivale su Jasna Mohor iz MIVA Galerije vina, enologinja Ivana Valić i Daniela Drčec, WSET level 2. Prethodnih godina pobjednici i dobitnici WOW Grand Prixa bili su Gianfranco Kozlović koji je putovao u Bordeaux, Saša Senjković koji je bio u Champagni, Moreno Coronica išao je u Barcelonu i Penedes, a Korčulani Luka Krajančić i Frano Milina Bire – u Burgundiju i Austriju. U ovogodišnje finale ušlo je deset renomiranih hrvatskih vinskih etiketa kao što su Tomac, Benvenuti, Meneghetti, Tomić, Bodren, Crvik, Kozlović, Domaine Koquelicot, Pinkert i Prović a pobjednike kategorija i ukupnog pobjednika će se proglasiti na proslavi 6.rođendana udruge, 30.lipnja u restoranu Balon.

Tekst: Blanka Jurak

Fotografija: Rene Karaaman