Vino i Kino powered by WOW, u Sherry’s Wines and Bites

Čašica vina, malo filmske čarolije i dobro društvo lako mogu jednu običnu ljetnu večer u metropoli pretvorit u posebnu.  U to se moglo uvjeriti pedesetak sudionika radionice Vino i Kino powered by WOW koju su na terasi vinskog bara Sherry’s Wines & Bites, u zagrebačkoj Ilici, uz svesrdnu potporu udruge Women on Wine (Žene i vino) upriličile dvije njezine članice – Martina Bek i Jelena Bulum.

  • Vino i film su moje dvije ljubavi i oduvijek sam željela doći na vinsku radionicu na kojoj ću moći čuti nešto i o filmu. Tako sam odlučila napraviti jednu zbog sebe, ali i zbog svih koji imaju slične interese. Odaziv je već nakon prve bio odličan i to me ohrabrilo da nastavim – kaže Jelena Bulum autorica projekta Vino i Kino i dodaje kako je od početka za ovaj pothvat imala podršku svojih WOW-ica. Večer je otvorila Sanja Muzaferija, predsjednica udruge – koja je predstavila autorice radionice, a i u publici je bilo nekoliko WOW-ica
članice udruge WOW

U realizaciji Vina i Kina u Sherry’su Jeleni se pridružila još jedna članica udruge WOW, Martina Bek koja je s diplomom WSET level 3 bila zadužena za vinski dio. Kroz njezino stručno vodstvo gosti su prošli kroz degustaciju 5 ljetnih etiketa par excellence i saznali zašto za neka vina kažemo da su ljetna ili ženska. Premda se to „ženska vina“ donedavno koristilo gotovo u pejorativnom smislu – za vina koja nisu „ozbiljna“, Martina je objasnila da žene zapravo imaju mnogo jači i izraženiji osjet okusa te da kad se govori o ženskim vinima, zapravo dajemo kompliment. Martinin izbor ljetnih vina Jelena je pratila izborom filmskih scena tako da odgovaraju karakteru svakog vina. Večer je započela pjenušcem Decumanus od pošipa vinara Dubravka Vukasa iz Stona i Petračevim Rosé pjenušcem Bregh od cabernet sauvignona, a pratio ih je glumački par Jack Nicholson i Diane Keaton u sceni iz filma Ljubav nema pravila (2003.). Rosé pjenušcu  Cardo od plavca malog koji je bio i ekskluziva te večeri pandan na platnu bila je neponovljiva  Grace Kelly u ulozi Frances u kultnom Hitchcockovom Drž’te lopova (1955.), a istarski vinar Milenko Matić sa svojom malvazijom iz 2015. dobio je dvojnika u vinaru Jimu Barrettu, vlasniku vinarije Chateau Montelena i protagonistu filma Bottle Shock (2008.). U tom se filmu prikazuje slavni Pariški (vinski) sud, događaj iz 1976. godine kada su kalifornijska vina na slijepom kušanju pobijedila do tada nedodirljiva francuska vina. Matićevamalvazija oduševila je prisutne, premda su i druga vina imala svoje pobornike.  Večer su ipak završili Francuzi, i to rajnski riezling Hugel 2015. iz pokrajine Alsace, koji se pio uz scenu iz francuskog novovalovskog filma Ludi Pierrot (1965.) s tadašnjom najvećom zvijezdom Jean Paul Belmondom.

Sanja Nuzaferija i Jelena Bulum

Željeli smo napraviti jedno događanje na kojem ćemo okupiti ljude prije nego otputuju na svoje ljetne destinacije i pri tom im dati savjete za vina koja ovog ljeta vrijedi kušati, a usput ih malo i zabaviti. Sudeći po reakcijama, mislim da smo u tome uspjele, zaključila je na kraju Martina Bek.

Tekst: Blanka Jurak

Fotografija: Rene Karaman