FINA PLIVAČKI ULTRAMARATON GRAND PRIX CROATIA CRIKVENICA – NOVI VINODOLSKI

Prvo svjetsko natjecanje u vodenim sportovima u Hrvatskoj

Desetljećima je crikveničko-vinodolsko područje omiljeno odredište brojnih sportaša, i to ne samo rekreativnih, nego i profesionalnih. Zbog prirodnih uvjeta, poput izvrsnog položaja, izgleda plivačkih ruta i obalnog prostora, dubine i čistoće mora, ovaj je kraj prepoznat kao izvrsna lokacija za organizaciju brojnih plivačkih natjecanja. Dva ga maratona povezuju s otokom Krkom. Prvi je tradicionalni Plivački maraton Šilo ̶ Crikvenica, najstariji maraton na Jadranu, a drugi Vrbnik̶ Novi Vinodolski, memorijal posvećen velikomu plivaču Veljku Rogošiću.

Ova će se subota, 31. kolovoza, dugopamtiti i ostati trajno zabilježena kao važan dan, jer će upravo Crikvenica i Novi Vinodolski imati čast ugostiti prvo sportsko natjecanje u vodenim sportovima u Hrvatskoj koje je uključeno u FINA svjetsku federaciju vodenih sportova.

FINA Plivački Ultramaraton Grand Prix Croatia Crikvenica  – Novi Vinodolski iznimno je atraktivan i za natjecatelje i za gledatelje, jer je jedino FINA natjecanje u maratonskom plivanju koje se gotovo u cijelosti pliva uz obalnu šetnicu, pa se skoro cijela utrka od Crikvenice do Novoga Vinodolskoga može pratiti s obale.

Ukupna duljina plivačke staze je 20 km. Start je u 9:30 h s Vele palade u Crikvenici, pliva se do Kačjaka pa nazad prema Crikvenici, nastavlja prema Selcu i otočiću Sv. Marin u Novom Vinodolskom, a potom se plivači okreću i plivaju do novljanske luke i Marine „Novi“, gdje je cilj utrke.

Svaki će plivač imati svoga barkarijola, koji će ga pratiti u brodici od starta do cilja. Očekuje se 24 ili više natjecatelja, a do sada su prijavljeni plivači iz Argentine, Brazila, Kanade, Italije, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Prijavljeni plivači predstavljaju sam vrh svjetskog daljinskog plivanja te su nositelji brojnih medalja sa svjetskih, europskih i olimpijskih natjecanja i pobjednici svjetskog kupa.

Svečano izvlačenje startnih brojeva održat će se u petak, 30. kolovoza u 20 h, a proglašenje pobjednika je u subotu, 31. kolovoza nakon 20 h na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici u okviru programa 53. Ribarski tjedan.

Plivački maraton Crikvenica – Novi Vinodolski uvršten je u kalendar FINA Ultramarathon serije u 2019., a budući da u Hrvatskoj do sada nije održano niti jedno FINA (svjetsko) natjecanje u vodenim sportovima, njegovo je uspješno održavanje važno i za bazensko plivanje, vaterpolo, skokove te sinkronizirano plivanje. FINA Plivački Ultramaraton Grand Prix Croatia Crikvenica  – Novi Vinodolskiuvrstit će Hrvatsku i Jadran na popis poželjnihdestinacijaza organizaciju svjetskih natjecanja u daljinskom plivanju. Zahvaljujući vrlo povoljnoj klimi, na Jadranu se od travnja do prosinca mogu organizirati vrhunske sportske utrke, a rekreativne tijekom zimskoga perioda (što je uobičajeno u sjevernim zemljama Europe, Kanadi itd.). Upravo iz tog razloga ovaj maraton nema samo sportsku i edukativnu ulogu, nego je važan i u gospodarskom i turističkom kontekstu te ima promotivni značaj u sklopu projekta „Kvarner European Aquatics Region“.

Zapamtite: subota 31. kolovoza, dva grada na Kvarneru, prvo svjetsko natjecanje u vodenim sportovima u Hrvatskoj!FINA Plivački Ultramaraton Grand Prix Croatia Crikvenica – Novi Vinodolski dovoljan je motiv za uživanje u opuštenom morskom vikendu. Dobro nam došli!

TZ grada Crikvenice