INTERSLAST 2022. — ITALIJA ZEMLJA PARTNER

Ovogodišnji 11-ti internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva „Interslast“ održat će se 18. listopada 2022. godine u Tuheljskim toplicama, u hotelu „Well“, kao prvo izdanje “uživo” nakon pandemije.

Zemlja partner je  Italija, a partnerstvo je osigurano u suradnji s Talijanskim   institutom za vanjsku trgovinu u Zagrebu (ICE Agencija) i Veleposlanstvom Italije u Republici Hrvatskoj.

Manifestacija će se tradicionalno održati pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije i župana Željka Kolara, Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Obrtničke komore Krapinsko – Zagorske županije.

Brojni će posjetitelji imati priliku pratiti radionice i predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka, natjecanja profesionalnih i hobby slastičara te učenika slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola iz Hrvatske i Slovenije.    

Italija, kao bliska susjedna zemlja i glavni ekonomski partner Hrvatske figurira kao  prirodni partner jednoj ovakvoj inicijativi, prije svega u kontekstu ogromnog iskustva i tisućljetne tradicije u sektoru  pekarstva,  slastičarstva i sladoledarstva.  Brojni su specijaliteti talijanske izvrsnosti poznati i prepoznati diljem svijeta; gotovo svaka talijanska pokrajina  može se pohvaliti kultnim statusom neke svoje autohtone slastice, sladoleda, pekarskog proizvoda ili šalice vrhunske kave.

U 2020. godini u Italiji je u sektoru slastičarstva/sladoledarstva bilo više od 17.000 obrta koji zapošljavaju 65.000 zaposlenika; ovaj segment gospodarstva predstavlja jednu petinu (20,2 %) od 86.000 obrta aktivnih u prehrambenom sektoru.

Italija je i vodeća europska zemlja po vanjskotrgovinskoj bilanci u proizvodnji  slastica; uzimajući kao referencu glavne talijanske regije, evidentno je da svaka od njih registrira više od 1.000 obrtničkih poduzeća u sektoru proizvodnje hrane, s posebnom usmjerenšću na djelatnosti slastičarstva i sladoledarstva.

Na ovogodišnjem kongresu “Interslast”, vrhunski talijanski stručnjak Federico Anzellotti,  predsjednik udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS, održat će dvije tematske radionice- master-classa uz sudjelovanje nekoliko talijanskih tvrtki, koje će predstaviti inovativne proizvode i tehnologije.

Godine 2021. Međunarodna gastronomska akademija dodijelila je šefu Federicu Anzellottiju Prix Au Chef Pâtissier 2021., nagradu rezerviranu za jednog od 5 najboljih slastičara na svijetu.

NJ.E. Pierfrancesco Sacco, Veleposlanik Italije u Republici Hrvatskoj pozdravit će domaćine, nazočne uglednike i goste na otvorenju kongresa “Interslast”, te obići izložbene štandove i natjecateljske radove sudionika manifestacije.   

ITALIAN TRADE AGENCY

Fotografija: Rene Karaman