Čudesna Istra ( 2.dio )

Istra – naš najveći poluotok, najbolja svjetska regija za uzgoj maslina i proizvodnju maslinova ulja i još sijaset svima nam znanih istarskih blaga. Ovog sam puta složio plan malo drugačiji od uobičajenog! Obići ćemo Istru i predstaviti je iz nekog novog kuta.

Ako niste pročitali prvi dio teksta, to možete ovdje: Čudesna Istra ( 1.dio )

Vodnjanska vinarija Medea nije baš tako nepoznata pa možda i ne spada u tekst .

Njihov Montiron  znaju svi ljubitelji malvazije, a merlot Punta Greca definitivno spada među 5 top merlota Hrvatske. Naravno, tu je i njihova bazna linija vina koja je trenutno možda i najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu. Salvela, njihova linija maslinovog ulja, je nešto što znaju svi tako da možemo reći da je to definirana i od potrošača prepoznata tvrtka. 

Pa zašto onda, ipak, u ovakvom tekstu?  Jednostavno – oni su tek pred koju godinu javnosti predstavili  svoju kušaonu i počeli raditi vođene degustacije na kućnom pragu.

Predivna kušaona koja obiluje s pregršt inovativnih rješenja ostavit će vas bez daha, a odlična vina i fantastična ulja prate i vrlo fini zalogaji jer Medea pazi na svaku sitnicu. 

Kad ste u Vodnjanu obavezno na degustaciju u vinariju Medea – vjerujte isplati se. Neće proći dugo, a da će za ovu vinariju postojati lista čekanja za vođene degustacije. Nemojte reći da vas nisam upozorio.

Kad ste u Istri, nije sve u hrani i piću; imaju oni i prirodnih znamenitosti.

Jedna od ljepših je svakako jama Baredine, koja se nalazi kod Nove Vasi između Poreča, Višnjana i Tara. Jama je geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu (od 1995. godine). Nastala je djelovanjem vode u procesu okršavanja prije otprilike 3 i pol milijuna godina.

U jami Baredine žive čovječje ribice, riznica je stalagmita, stalaktita i podzemnih skulptura a uz nju je vezana legenda iz 13. stoljeća.  

Više o jami možete saznati na web stranici baredine.com, no teško je opisati tu ljepotu, taj poseban osjećaj – kao da ste ušli u drugi svijet. Mjesto koje svakako morate posjetiti!

Volim suprotnosti, volim uvijek pokazati dvije suprotne strane – tako da, nakon izlaska iz jame, iz dubine zemlje, najbolje je posjetiti zvjezdarnicu u Višnjanu i pogledati put neba.

Zašto je to jedna od najboljih zvjezdarnica u svijetu, čime se sve bave, koje kampove za djecu održavaju – za to bi nam trebao poveći, poseban tekst, tako da ćemo vam sada dati samo dio podataka o njima, a ja mogu reći da su me ostavili bez daha.

Zvjezdarnica Višnjan je jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica u praćenju malih tijela Sunčevog sustava – asteroida, kometa, meteoroida (15. mjesto u svijetu po broju objavljenih asistencija u ukupnom poretku, u  posljednje dvije godine, od kada je teleskop imena Dagor stavljen u funkciju, pozicionirana je na visokom 3. mjestu). Krug djelatnosti Zvjezdarnice nije ograničen samo na astronomiju; provode niz edukacijskih projekata, s naglaskom na rad s visoko motiviranim i darovitim učenicima.

Fantastična priča i da, ako ste bili u Istri, a niste bili u zvjezdarnici, kao da niste ni bili u Istri. Otvorena vrata Zvjezdarnice Višnjan održavaju se svakog ljeta tijekom srpnja i kolovoza, a posjete grupa moguće su tijekom cijele godine, uz obaveznu najavu. Više na: https://astro.hr/

Vinarija Cossetto nije ni mala, ni nepoznata, ali nekako nije u prvom planu kad se ide u Istru (malo marketinga ne bi škodilo), tako da je ovo bio moj prvi posjet ovom mjestu, ali nikako i zadnji.

Vinarija je to koja proizvodi već pristojne količine – oko 50000 litara vina godišnje. Najviše prodaju u Istri i Dalmaciji. Ono što svakako treba izdvojiti je da su i Alfredo i njegova supruga Melinda, a i njihova kćer Denis, školovani enolozi

Sortiment im je klasičan za jednu istarsku vinariju, ali postoje vina u njihovom podrumu koja su stvarno izvanserijska.

Sva vina su čista, sortna i vrlo lijepo izbalansirana, ali svakako treba izdvojiti Chardonnay i Malvaziju Rustica. To su dva školovana vina, oba su imala doticaja s drvom i oba su fantastična. Teško je reći koje je bolje. To su vina kod kojih već u boji vidiš  punoću i potencijal; vina s dušom i za dušu. Jednostavno sjedneš i uživaš u njima, a ona te vode u neki sasvim drugi svijet užitaka i slasti. 

Podrum je iznimno čist, prava apoteka, jako lijepo uređen, vrlo funkcionalan – vidi se da je netko od početka točno znao što radi.

Neću puno duljiti o njihovom podrumu jer ćemo o njima uskoro pisati veliku, zasebnu reportažu, ali reći ću vam jedno – za posjeta Istri, vinarija Alfreda Cossetta mora vam postati obavezna stanica – ja sam ju već stavio na listu obaveznih u Istri.

Vinarija Babos još je jedna mala Vodnjanska vinarija koja se nalazi u samom gradu Vodnjanu.

Nažalost  bili smo vrlo vremenski ograničeni kod posjeta tako da ne mogu prenijeti baš previše impresija, ali mogu reći da je kušaona lijepa, fino složena, tako da se u njoj osjećate ugodno. Vina koja smo kušali bila su vrlo dobra, imaju jako dobar pjenušac pa preporučujem da ih ne zaobiđete kad ste u Vodnjanu, a mi ćemo se sigurno vratiti u malo duži posjet. 

Na svakom putovanju priuštite si jedan trenutak pravog luksuza samo za sebe; zaslužili ste, sigurno. Gdje smo mi svratili na ovom putovanju, saznat ćete u trećem nastavku.

(saznajte u nastavku, uskoro)

Tomislav Stiplošek

Fotografija: Rene Karaman