Casanova Rosé bio je premierno pretstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala ružičastih vina, koji se je održao u Laubi u subotu 20. travnja, a prisutno je bilo više od 150 etiketa rosé vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije, Francuske. Matjaž Lemut je odabrao baš taj festival za prvu promocijo jer je prvi međunarodni festival ružičastih vina u našoj regiji. „A mnogo je više od „običnog festivala“ jer je prepoznat kao Dan koji slavi optimizam, lepršavost i proljeće.“
Tri sorte – Merlot, Barbera i Pinot Noir – rano se beru iz vrhunskih vinograda u Vipavskoj dolini – kako bi se napravio ovaj jedinstveni rosé.
Vođeno Lemutovom stručnom rukom u podrumu, grožđe se preša nježno, bez muljanja, potom fermentira i odležava u inox tankovima, sa nekolikom mjesečno miješanjem taloga finih kvasca – kako bih svježinu još nadogradili. Riječ je o laganom, i iskrivim suhom roséu za kojeg je Lemut uvjeren da će vas svaki put natjerati da posegnete za drugom čašom.
Tasting Notes by dr. Elizabeth Smith, award winning wine writer
Matjaž’s pink ‘mashup’ of Merlot, Barbera, and Pinot would make Casanova blush
TILIA’s inaugural still rosé is quite charming, guaranteed to turn heads – and palates – with its delicate salmon color and irresistible aromas and flavors of juicy strawberry, mouthwatering redcurrant, and zesty pink grapefruit. It is a quintessential apéritif – and a perfect match for ‘pink’ shellfish like crab, lobster, and shrimp – as well as charcuterie and smoked salmon. Seductive, spirited, and succulent – Casanova would be proud.
ROSÉ CASANOVA 202380 % Merlot, 15 % Barbera i 5% Pinot crniŽiva boja lososa podsjeća na elegantne
klasike provansalskih roséa.Vino je pitko, bogatog okusa – voćno s puno svježih
tona. Dominiraju note svježeg crvenog voća, crvene ribizle, maline, note crvene
ruže. Diskretan, neagresivan, zaokružen i homogen dojam.
Tonja Blatnik
Fotografija: Petar Kurschner