VESELI VIKEND UZ (SR)ETNO SELCE

Još samo nekoliko dana i napokon počinje najsretnije događanje u sklopu ljetnog programa Crikvenica Summer Showtime, a to je (Sr)etno Selce. Boravak u ovome ljupkome turističkom mjestu bit će još ljepši i ugodniji, jer svaki će kutak otkriti djelić bogate kulturno-povijesne baštine. U zanimljivim će događanjima uživati baš sve generacije.

Osmi po redu etno festival (Sr)etno Selce održavat će se 12. i 13. srpnja na nekoliko lokacija u Selcu (trg, riva, Harmica i Polača). Uzbudljiva će priča o tradiciji i ove godine prikazati razne narodne običaje, predstaviti tradicionalnu odjeću, obuću, pjesme, plesove i jela. Pravo će zadovoljstvo biti poslušati raznolike glazbene izričaje, kušati ukusnu domaću hranu i proizvode. Program će, naravno, biti začinjen obiljem zabave i sjajne atmosfere.

Održavat će se sajam tradicijskih i ekoloških proizvoda, degustacija tradicionalnih jela s područja crikveničke rivijere. Predstavit će se vještine i običaji, kao što su pranje robe na starinski način na „perilu“, šivanje na starinskoj šivaćoj mašini, pletenje ribarske mreže.

U petak, 12. srpnja će se u 21 h sa selačke rive svečano porinuti mala barka, koju su izradila djeca polaznici kreativne radionice „StolArt – Mala škola brodogradnje“. Naravno, novo plovilo neće ostati bez imena. Kako će se zvati? O tome će odlučiti posjetitelji Facebook stranice Turističke zajednice Grada Crikvenice – Crikvenica (Croatia). Predložena imena su Selaškinja, Sv. Katarina i Slana. Brodica će ponijeti ime koje do četvrtka, 11. srpnja do ponoći skupi najveći broj glasova, a kuma će joj na porinuću postati bivša svjetska ribolovna prvakinja Mirjana Pobor, članica ŠRK-a „Oslić“ iz Selca.

Pratite kako napreduje gradnja nove selačke brodice, glasajte za njeno ime i pridružite nam se na porinuću u Selcu!

Mještani će posjetiteljima 13. srpnja u 21 h na trgu prikazati mlaću slame, svoj stari i zaista poseban običaj, koji se inače tradicionalno održava zimi u vrijeme karnevala. Mlatačice izmlate slamu, koja se zatim zapali pa se plešu tradicionalni plesovi Hrvacki, Kolunati i nezaobilazno Selačko kolo. Prije prikaza mlaće slame će centrom Selca prošetati povorka sudionika u programu odjevenih u narodne nošnje.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Oba dana zabavni program počinje u 20 h, a nastupat će sljedeći izvođači: Zbor KUD-a „Neven“, Klapa „Kamik“, Neven Barac, Joso Butorac i „Trio Vivak“, KUD „Ive Jelenović“ i KUD „Sveti Juraj“, Klapa „Kastav“, plesna skupina „ERD“ iz Mađarske, glazbeni sastavi „Trio Crikvenica“ i „Klamaruša“.

Provedite opušten vikend uz 8. (Sr)etno Selce! Zabavite se u sjajnom društvu tradicije, čekamo vas 12. i 13. srpnja u Selcu!

TZG Crikvenice