Dječji fašnik – najradosniji, najšareniji i najbrojniji

Najradosniji, najšareniji i najbrojniji dio 192. Samoborskog fašnika i ove će godine biti onaj u kojem će vladati najmlađe maske! Malim maškarama namijenjena su vikend prijepodneva u Slobodnoj Fašničkoj Republici, a osim veličanstvenog defilea maskiranih vrtićanaca i školaraca u nedjelje 4. i 11. veljače, svu djecu i njihove roditelje čeka i niz popratnih programa i iznenađenja tijekom čitavog trajanja Samoborskog fašnika.

Tako u skladu s ovogodišnjim morskim motom Fašnika – Sve operi na Srakinoj rivijeri – roditelji za svoje male maškare pripremaju i pravu pravcatu regatu! Kapetani vrtića i škola pokazat će svoje sposobnosti navigacije i kormilarenja svojim šarenim brodovima regatnim poljem na Trgu fašničkih velikana (središnji gradski trg). Na naoko mirnim, ali fašnički izazovnim vodama, oko svjetionika koji se postavljaju za tu priliku, uz puno vike, cike i dječjeg navijanja, trebat će pokazati originalnost u maskiranju roditeljske posade, u subotu, 3. veljače od 13 sati. Prva fašnička regata održava se pod nazivom “Za sračiće na pariće”, najbržima i najmaštovitijima pripast će i nagrade, a organizatorima iz Turističke zajednice Samobor organizacijski u pripremi regate pomažu i volonteri udruge Pozitiva Samobor.

Ovogodišnja novost je Plesnjak pod maskama na klizalištu kod Centra za mlade – Bunker, u dane fašničkih vikenda od 17 do 18 sati. Za mlade i odrasle maske klizanje i klizaljke će biti besplatne, a uz dobru glazbu s maškarama će se družiti i s njima klizati i fašnička kraljica – Sanoborska Sraka!

Klizalište je također i poprište “Fašničkog sportskog dana” koji je predviđen za drugu fašničku subotu, 10. veljače. Sad već tradicionalne fašničke sportske discipline Krafling (boćanje demižonima na ledu) i Metloboj (hokej s metlama) za djecu i odrasle održavaju se u suradnji sa Športićima od 15 sati, a prijave za natjecanje primat će se putem maila koji će biti objavljen na fašničkoj web stranici i društvenim mrežama, uz prijave i na samom klizalištu na dan natjecanja.

Sportski dan za male maškare u subotu, 10. veljače počet će već u 11 sati na Trgu fašničkih mališana (Trg Matice hrvatske) u centru Fašničke republike, također tradicionalnim Srakotrkom. Za orijentacijsko trčanje i traganje za fašničkim kontrolnim punktovima i ove je godine rezervirano 300 mjesta tako da treba biti što brži u prijavama koje se zaključuju sa 7. veljače, odnosno do popunjenja lista i to isključivo na e-mail franjo.budi@zg.t-com.hr. Organizatori Fašnika, u suradnji s Orijentacijskim klubom Japetić za sve sudionike osigurali su karte Fašničke Republike i medalje na cilju, a najbržima pripadaju i nagrade sponzora.

Dječji Samoborski fašnik i ove će godine biti još brojniji, veći, sadržajniji i šareniji pa se tako, osim povorke 18 maskiranih vrtićkih grupa prve nedjelje, 4. veljače, od 11 do 13 sati, te maskiranih školskih skupina u isto vrijeme druge fašničke nedjelje, 11. veljače, očekuje i dolazak velikog broja gostujućih dječjih skupina iz čitave Hrvatske koji će se fašničkom puku predstavljati subotama prijepodne.

Na samoborskoj Fašničkoj rivijeri i ove se godine očekuje more maski uz popratne zanimacije na potezu od lunaparka do Trga fašničkih velikana, ulične zabavljače, cirkusarije, ples, pjesmu, predstave te puno raznolikog programa od 11 do 16 sati svakog dana vikend događanja na Trgu Srakinih mališana. I još puno iznenađenja u Fašničkoj Republici koje smo pripremili za najmlađe maškare i njihove roditelje. Treba doći i uživati, jer od 2. do 13. veljače u Samoboru je vrijeme veselja, a umjesto briga koje nas more, treba staviti masku i doći na fašničko more.

PR: TZ grada Samobora

Fotografija: Edin Tuzlak