Najstarija austrijska vinarija Nikolaihof gostuje u Zagrebu

Nikolaihof, najstarija i jedna od najcjenjenijih austrijskih vinarija po prvi puta će se predstaviti hrvatskoj publici, u zagrebačkom restoranu Noel. Večera s vinima Nikolaihofa održat će se u petak, 17. veljače s početkom u 20 sati. Vina njegove obiteljske vinarije, osobno će predstaviti Nikolaus Saahs, vinar i nasljednik obitelji Saahs, koja već generacijama vodi Nikolaihof.

Kako je gostujuća austrijska vinarija prepoznata ponajviše po svojim zelenim veltilincima i rizlinzima, izazov je bio kreirati cjelokupan meni uz paletu bijelih vina. “Iako se zadatak može na prvu činiti kao zahtjevan, zapravo je vrlo zabavan i kreativan, zbog iznimne slojevitosti i strukture odabranih vina Nikolaihofa. Htjeli smo pokazati kako ova vina mogu odlično odgovarati uz različite tanjure, tako smo se odlučili gostima predstaviti jela koji sigurno ne bi bila prvi odabir kad su u pitanju bijela vina. Tako će naši gosti moći uživati u golubu, odojku, pa čak i prepeličjem jajetu uz različite rizlinge”, rekli su Goran i Ivan o kreiranju menija za ovu priliku.

Najstarija austrijska vinarija Nikolaihof novost je na hrvatskoj vinskoj sceni. Povijest ove vinarije seže do rimskih vremena, skoro 2000 godina u prošlost. Ova obiteljska vinarija je jedna od prvih u svijetu koja je počela primjenjivati biodinamičke principe u svom radu, prema pravilima udruženja Demeter. Minimalna intervencija i (dugotrajno) odležavanje vina u velikim bačvama od slavonskog hrasta, sve dok vinar ne odluči da je idealno vrijeme za tržište, dio su njihove filozofije. Rezultati rada ove tradicionalne vinarije Wachaua prepoznati su diljem svijeta, cijene ih ljubitelji konvencionalnih i ljubitelji malo manje konvencionalnih vina. Svjetski poznati vinski kritičar Robert Parker prepoznao je vina Nikolaihofa, dodjeljujući njihovu Vinothek Rieslingu iz 1995. maksimalnih 100 bodova u 2014. Bilo je to prvo austrijsko vino i prvi suhi rizling u svijetu koji su imali čast zaslužiti maksimalni broj bodova na Parkerovoj ljestvici. Na večeri se će uz desert poslužiti Nikolauswein, desertno vino Nikolaihofa, koje je na istom ocjenjivanju nagrađeno s 97 bodova.

Vina Nikolaihofa na hrvatsko tržište stižu zahvaljujući novoj distribucijskoj kući Hidden Wines. Ona je nastala iz potrebe, ali i želje za novim i drugačijim na hrvatskoj vinskoj sceni. Partneri novog distributera na hrvatskom tržištu su obiteljske vinarije s dugom i respektabilnom tradicijom, čija vina nose snažan pečat podneblja iz kojeg dolaze.

Nikolaihof Wachau 17.02.2017.

Prepeličje jaje – kavijar                                2012., Riesling Sekt

Losos, divlja riža, kumkvat                         2015., Grüner Veltliner Zwickl

Tjestenina hlap, chilli maslac                    2015., Chardonnay

Orzotto parmezan, golub, romanesco     2008., Riesling Vom Stein Federspiel

Odojak                                                           2000., Riesling Vinothek

Apfelstrudel                                                   2005., Nikolauswein, Trockenbeerenauslese

 

PR: Ivan Salopek, Hidden Wines d.o.o