Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 12/18 ( London calling… )

Prošla su dva mjeseca od moje zadnje kolumne i već sam se zaželio napisati par redaka i podijeliti nova iskustva sa vama.

Jučerašnji “soft opening” restorana De Canavellis u Korčuli spada definitivno u kategoriju vrijednu spomena. Korčula ovogodišnjom eno-gastro ponudom po mojem mišljenju definitivno preuzima prvo mjesto ne samo na južnom Jadranu nego i puno šire.

Uz sjajnog Marka Gajskog u Lešić Dimitriju, Ranch Maha, Konobu Mate, Filippi,Nonno i Pensatore te savršeni beach bar Moro na otočiću Stupe otvorena su dva nova mjesta koja  pomiču standarde u neslućene visine.

Na škoju Vrnik Darko Vlašić kuha nadahnutu mediteransku kuhinju u prostoru stare otočke škole i njegova kuhinja zavredjuje zaseban osvrt, no trenutno najjača akvizicija gastro imperija Pere Lozice je nevjerojatni Matija Bogdan, chef koji je londonski Ledbury ovo ljeto zamjenio crveno crnim boudoirom korčulanskog De Canavellisa.

Matija, potpomognut sjajnom ekipom i u suradnji sa fenomenalnim Igorom Gudcem koji uvijek širi pozitivnu vibru, kuha savršeno precizno i sa nevjerojatnim skladom tekstura i okusa.

pozdravi iz kuhinje, brancin i koromač te mrkva i kava, otvaraju nepce i šalju potpuno jasnu poruku o mogućnostima i ambicijama kuhinje…

krastavac u više agregatnih stanja sa lagano poširanom kamenicom

rajčica sa hlapom i trešnjama

šparoge i dagnje, meni osobno highlight večeri, savršenstvo okusa i svilenkaste teksture umaka.

rižoto od cikle, mantekiran gusjom jetrom….

savršno pečeni brancin sa kremom od korice od tikvice i bosiljka, sjajno.

vrhunski komadić govedine, celer i tartufi, jus s maslinama

Samoproglašeni pastry chef Igor Gudac je pripremio 3 deserta, probali smo sva tri i savršeno zaokružili fenomenalnu večeru. Desert smo spojili sa nekoliko odličnih koktela mladog barmena Slavena i bez problema prešli pedesetak metara do doma po orkanskoj buri koja ni najmanje nije pokvarila ukupni dojam.

Kuhinja je dala sve, po mom skromnom sudu na svjetskom top nivou, ako se malo poradi na vinskoj listi, ponudi kruha i pomalo rasvjeti u inače šarmantnom vrtu De Canavellis je sigurno jedan od top tri restorana u Hrvatskoj.

 

Tekst i fotografije: Otto Barić